Știți cum se spune: degeaba ești bun dacă nu ai și un pic de noroc. Venit la primărie direct din tribunele stadionului Oțelul, Marius Stan nu era bun să administreze un oraș (căci nimic nu îl recomanda pentru jobul ăsta), așa că doar norocul îl putea salva de la dezastru în primul an de mandat. Iar primul examen în viața oricărui primar de oraș îl reprezintă confruntarea cu sezonul de iarnă. Dacă primarul este prost, ba și prost înțeles, la prima zăpadă mai susținută orașul riscă să se ducă-n morții mă-sii pe derdeluș.
Ca primar, Marius Stan a avut însă mare noroc în iarna care tocmai a trecut. Cred că a fost cea mai blîndă iarnă din ultimii 25 de ani, în Galați. De fapt, ca să fim riguroși în documentare, a nins o singură dată mai abitir, în data de 12 decembrie 2012. Ocazie cu care primarul Marius Stan a fost depășit complet de evenimente, Galațiul fiind aproape blocat din cauza căderilor de zăpadă (amănunte aici).
Ia ghici, și în decembrie 2013 o să fie iarnă
De atunci, de la jumătatea lui decembrie 2012, Galațiul a avut parte de o iarnă stearpă, în sensul că nu a mai nins nici cît să faci un om de zăpadă ca lumea. Iar atunci cînd a nins, nu a fost geroaică, astfel că zăpada s-a topit din mers pe carosabilul cald, deci nu mai era nevoie de intervenția utilajelor Ecosal (via Primăria Galați).
Așadar, în această iarnă, Marius Stan a beneficiat din plin de bulanul începătorului. Șansa a fost de partea lui, pentru că eu, unul, ca șofer, am stat și m-am întrebat pentru ce naiba am mai dat 8 milioane de lei vechi ca să îmi pun cauciucuri de iarnă la mașină. Puteam să nu circul în cele 2-3 zile cît a nins în Galați, și nu mai cheltuiam banii aiurea pe cauciucuri.
Să îl vedem însă pe Marius Stan ce va face iarna viitoare, cînd nu cred că va mai avea norocul din acest an. Cu cele 28 de utilaje ale Ecosal (cinci sărăriţe, din care două echipate şi cu lamă, opt camioane cu lamă și 15 tractoare cu lamă şi perie), Galațiul se prezintă fix în curul gol în cazul în care ar ninge ca în 2009, asta ca să dăm un exemplu recent.