“Viața liberă”, cel mai citit cotidian din Galați, se confruntă cu o criză financiară fără precedent. Niciodată în cei 23 de ani de existență ziarul “Viața liberă” nu avut probleme atît de mari cu banii. De cîteva zile, la “Viața liberă” au început să fie dați oameni afară și în curînd ziarul își va restrînge numărul de pagini. Și ăsta este doar începutul, pentru că situația dezastruoasă din punct de vedere financiar în care se află Trustul “Dunărea de Jos”, care editează cotidianul “Viața liberă”, nu poate avea ca finalitate decît noi și noi concedieri.
În numai doi ani și jumătate, Marian Băilă a reușit să ducă de rîpă ziarul “Viața liberă”. Venit pe cai mari și cu porumbei albi pe umăr, noul patron Marian Băilă a promis imediat după achiziționarea titlului “Viața liberă” de la grupul elvețian Golbach Media că va face investiții, că va duce ziarul pe culmile nebănuite ale succesului. Dar, din păcate pentru jurnaliștii onești care au pus și pun suflet în acest ziar, capitalistul Marian Băilă s-a dovedit un manager defect, fără viziune, zgîrcit, ușor influențabil și plin de idei păguboase. Băilă a dovedit că habar nu are să țină o afacere pe linia de plutire, el pricepîndu-se doar să facă bani din bișniță. Căci ce altceva înseamnă să aduci rulmenți și blugi de la turci, să pui un adaos acolo și să îi vinzi în România (anii 1990) sau să iei un teren aproape moca, în Micro 40, și să îl vinzi apoi cu 11 milioane de euro celor de la Kaufland (anul 2008).
De 3-4 luni, salariile se plătesc cu întîrziere
La “Viața liberă” se discută de aproape 4 luni de reducerea schemei de personal cu 35%. Practic, o treime dintre jurnaliștii care scriu acum la “Viața liberă” ar trebui dați afară, lucru care ar afecta grav apariția în bune condiții a ziarului. Marian Băilă a fost cel care a împins primul lucrurile în această direcție, el afirmînd astă-vară că nu mai are de gînd să bage bani în ziar. Directoarea Cristina Cocu și redactorul șef Costel Crângan au promis în vară că vor putea gestiona situația, bazîndu-se pe veniturile din publicitate. Numai că banii din publicitate nu au venit așa cum sperau cei doi (dar asupra acestui subiect voi reveni mîine). Și iată-i pe Cocu și Crângan, în octombrie 2013, cu buzunarele goale și, mai grav, fără nici un plan viabil care ar putea scoate “Viața liberă” din impasul financiar. Într-un final, Cocu și Crângan au trebuit să accepte varianta patronului Băilă de a se debarasa de oameni. Nu de alta, dar exista probabilitatea ca salariile (care oricum se dădeau cu întîrziere de 3-4 luni încoace) să nu mai poată fi plătite deloc.
Cine sînt cei 7 angajați concediați
Pînă astăzi (luni, 14 octombrie 2013) au fost date afară 7 persoane de la “Viața liberă”. Este vorba despre Cristi Gheorghe (zis Ulise) și Valentina Prodan, ambii de la Tehno. De asemenea, un număr de trei angajate de la diverse chioșcuri “Viața liberă” din oraș au fost anunțate să își caute de muncă. Din redacția ziarului, singurul care a primit deocamdată preaviz de 15 zile este fotoreporterul Vasile Caburgan, unul dintre cei mai vechi jurnaliști de la acest ziar. El a fost înștiințat, zilele trecute, că postul său a fost restructurat, ziarul urmînd să rămînă cu un singur fotoreporter, este vorba despre Bogdan Codrescu. Și nu în ultimul rînd, a mai fost concediată o persoană de la Departamentul Marketing, este vorba despre Nicoleta Nistor. Această Nicoleta Nistor este cea care a avut ideea campaniei “Un Ford Focus cu doar 25 de lei”, inițiată de “Viața liberă” în urmă cu 6-7 luni. Între timp, această campanie s-a dovedit a fi un fiasco, întrucît numărul de abonamente la ediția print a ziarului Viața liberă nu a crescut semnificativ. Prin urmare, patronul Marian Băilă a cîștigat 10-15 abonamente la ziar, dar peste două luni trebuie să dea cadou un Ford de 10.000 de euro. Bună afacere, nu-i așa?
Vestea proastă pentru angajații “Viața liberă” este că un nou val de concedieri (9-10 persoane) ar urma să aibă loc în luna ianuarie 2014. Iar de această dată concedierile se pare că vor fi din redacție, adică din rîndul jurnaliștilor. Vom reveni.