Cine ar fi crezut că în lume sunt lucruri mai rele decât politicienii? Ei bine, de ceva vreme încoace gălățenii au redus numărul înjurăturilor adresate politicienilor și au vorbit în termeni deloc amicali despre căpușe. Au avut motiv: în ultimele săptămâni s-a înmulțit foarte mult numărul cetățenilor care au ajuns la spital după ce au poposit între „colții” căpușelor hrăpărețe.
Statisticile instituțiilor publice arată că, în ultima perioadă, este un adevărat război căpușe vs oameni. Bineînțeles, conflictul i-a prins nepregătiți pe bipezi, în special pe cei care ar trebui să coordoneze acțiunile de dezinsecție. De stropit, s-a stropit, dar nu se știe cu ce pentru că efectele nu se văd pe teren. În schimb, către camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase din Galați s-a făcut potecă.
Am ajuns la spital azi dimineaţă după ce am văzut, aseară, acasă, că aveam o căpuşă în picior. Am reuşit să o scot cu ajutorul unei pensete. M-am prezentat la medic în ideea de a nu avea ulterior probleme. Am fost la iarbă verde cu prietenii la un grătar , probabil că de acolo.
Noi trebuie să raportăm săptămânal numărul cazurilor de îmbolnăviri și de cazuri de mușcături de căpușe. Deocamdată, nu avem îmbolnăviri la Spitalul de Boli Infecțioase, dar sunt 88 de mușcături de la începutul lunii aprilie până în prezent. Sunt aproximativ 30 de cazuri pe săptămână.
Doar în minivacanța de 1 mai, 35 de gălățeni au ajuns la spital din cauza căpușelor. Iar numărătoare continuă, la fel și freamătul autorităților care veghează la siguranța populației.
Încă din luna aprilie, Direcția de Sănătate Publică a notificat toate primăriile din județul Galați cu privire la aplicarea planului de combatere a vectorilor ceea ce are ca scop eliminarea/limitarea focarelor de insecte, inclusiv pentru căpușe.
Căpușele sunt periculoase deoarece transmit omului boala infecțioasă Lyme. Maladia afectează tot organismul și poate fi mortală.