Cum, care spital regional? Ăla promis în 2009 de ministrul pesedist Ion Bazac, pentru care Guvernul a semnat un memorandum în 2017 și pentru care președintele Consiliului Județului Brăila a alocat, de doi ani, șapte hectare și jumătate de teren. Da, nu e nici măcar pe hârtie, dar ăsta e un moft care nu împiedică politicienii să se încingă.
Mai întâi, puțină cronologie: pe 18 septembrie 2009, ministrul Sănătății de atunci, Ion Bazac (PSD), zis și Ferrari pentru că ocupația lui de bază era dealer de mașini de lux, declara cu gura plină, la Brăila:
”Vă anunţ că, săptămâna viitoare, Guvernul va aproba construcţia viitorului Spital Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi. Spitalul de Urgenţă este un prim pas în realizarea unei uniuni între cele două oraşe – Brăila şi Galaţi. Guvernul va aproba, în cursul săptămânii următoare, transferul unui teren din proprietatea celor două judeţe în administrarea Ministerului Sănătăţii, pentru construcția spitalului. Sunt două bucăți de teren, de dimensiuni egale, aparținând celor două judeţe, care vor trece în administrarea ministerului. Construcţia va fi finanţată de la bugetul ministerului, va începe în acest an şi va dura trei ani. Spitalul va avea, în final, 450 de paturi”.
Opt ani mai târziu, la 1 noiembrie 2017, brăileanul Mihai Tudose, premier social-democrat pe atunci, aproba un memorandum privind construcția a cinci spitale regionale, printre care și unul în zona Brăila – Galați. Cu nețărmurită bucurie, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, aloca 7,65 hectare pentru acest obiectiv.
În iunie 2018, premierul Viorica Dăncilă adopta ”cel de-al doilea pachet de investiţii strategice care vor fi realizate în parteneriat public-privat”, vizat fiind spitalul nostru regional, umflat acum la 800 – 1.000 de paturi.
După zece ani de vorbe multe și hârtii puține, de nu s-a ajuns nici măcar la studii de prefezabilitate, în scenă intră azi prima păruială publică pe temă. Totul a pornit de la anunțul că, dacă vor fi gata, spitalele regionale vor fi finalizate abia în 2027!
„Am sperat să le inaugurăm (spitalele regionale, n.r.) până la încheierea mandatului meu de Comisar European, fiind – pentru mine – o prioritate în toate discuțiile pe care le-am avut cu experții europeni, fie ei de la Banca Europeană de Investiții (care a și realizat studiile de fezabilitate), fie de la Comisia Europeană. Din păcate, după ce inițial s-a spus că ele vor fi finalizate în 2020, apoi în 2023, aud acum de anul 2027… Sentimentul că aceste proiecte de interes național au fost sabotate, amânate, doar pentru a dovedi că România nu are un Comisar “patriot” este tot mai puternic”, se victimizează în spațiul public Corina Crețu, fost comisar european PSD, convertită în europarlamentar Pro România.
Replica nu s-a lăsat așteptată, venind de la fosta sa colegă social-democrată, actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea (foto).
„Lucrurile au mers în ritmul pe care dânsa îl știe foarte bine și pe care l-am stabilit de comun acord. Amânarea nu este neapărat o noutate. Între 2024 și 2027 este un interval de timp în care aceste spitale vor fi finalizate conform experților europeni, lucru pe care l-am spus”, a spus Pintea într-o intervenție la Digi24.
Și, dacă tot era scena deschisă, a urcat pe ea și senatorul liberal George Stângă.
”Într-o interpelare adresată Sorinei Pintea, ministrul Sănătății, am solicitat un punct de vedere cu privire la nerealizarea spitalelor regionale promise în urmă cu doi ani. I-am cerut ministrului Sănătății să specifice dacă are în vedere construirea unui spital regional în zona Galați – Brăila, valoarea proiectului, sursa de finanțare și data de finalizare a acestuia”, susține senatorul liberal George Stângă. Răspunsul oferit de Pintea e vizibil cu ochiul liber: nimic concret.
Din păcate, gogoașa spitalului regional nici nu se dezumflă definitiv, nici nu se transformă în ceva concret, doar se rostogolește pe din ce în ce mai mulți ani. Și mai produce mici pasiuni, pe margine.