Covid 19 pune județul vecin pe lista „zonelor de risc“, stabilite de nemți, ceea ce implică niște condiții speciale impuse celor care vor să ajungă pe teritoriul Germaniei. Galațiul a fost șters, recent, din tabel. Cine nu respectă regulile riscă amenzi de 25.000 de euro.
În vreme ce local ne jucăm de-a purtatul măștii și respectatul regulilor, pandemia nu iartă și ne generează probleme, inclusiv la nivel internațional. Într-un comunicat de presă transmis astăzi, Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile germane au actualizat lista „zonelor de risc“ din România, cu intrare în vigoare din 23 septembrie 2020.
La acest moment, alături de municipiul București, 12 județe din România sunt pe lista neagră: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea.
Ar fi fost mai multe dar, grație unei bune involuții locale a bolii, unele județe au fost scoase din tabel, respectiv: Argeș (la 16.09), Buzău (la 09.09), Dâmbovița (la 16.09), Galați (09.09), Gorj (la 02.09), Ialomița (la 20.08), Mehedinți (la 20.08), Timiș (la 20.08) și Vrancea (la 09.09).
Retragerea nu este definitivă, ci este dictată de dinamica îmbolnăvirilor locale, cum s-a întâmplat în Neamț, județ șters din listă pe 02.09, dar reintrodus la 16.09.
”Toate persoanele care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc” oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire”, se arată în comunicatul de presă al MAE.
Există două excepții: prezentarea unui test biologic molecular pentru COVID-19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania, printr-un certificat medical tradus în limbile germană sau engleză. A doua variantă se aplică persoanelor care se testează direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autoritățile locale de sănătate și este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc.
Mai multe informații pot fi obținute la linia telefonică dedicată 116 117.
Simpla tranzitare nu implică izolare sau testare. Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție: distanțare socială, igienă, mască etc.. Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte ș.a.
Și cum noi suntem campioni la fentarea legii, autoritățile germane au pregătit amenzi pe măsură: de până la 25.000 EUR.