Declanșarea stării de urgență a coincis și cu declanșarea unui lung șir de nereguli în ceea ce privește lupta cu noul coronavirus. Sporuri ilegale, materiale neconforme ori servicii fictive decontate sunt doar câteva din abaterile descoperite la nivel național de Curtea de Conturi. Din lista neagră nu lipsesc instituții din Galați și Brăila.
Așadar, la solicitarea Parlamentului, Curtea de Conturi a României a realizat raportul special ”Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență” (16 martie – 14 mai). Conform documentului, abaterile financiar contabile estimate sunt de 659 de milioane de lei iar prejudiciul ar putea atinge 38,3 milioane de lei.
Dintre exemplele negative oferite se numără și cel al DSP Galați care, alături de DSP Bacău și Braşov, au făcut plăţi şi pentru servicii de carantinare neefectuate, în sumă de 283.000 lei. Asta în condițiile în care în județul Galați au fost carantinate în cele două luni 1.887 de persoane în spațiile special amenajate pe bază de contract și zero (nimeni) în spațiile puse la dispoziție gratuit. Media cheltuielilor angajate cu carantina a fost în județul nostru de 1.332 de lei/ persoană. Au fost și județe, cum e cazul Constanței, în care toate cazurile au fost carantinate în spațiile puse la dispoziție gratuit.
Primăria Brăila e dată și ea exemplu negativ: ”au fost efectuate achiziții directe de produse, cu crearea aparenței efectuării unor achiziții inițiate din catalogul electronic, fără a se prezenta dovada consultării catalogului sau a pieței, achiziția efectuându-se direct de la furnizorul care a livrat produsele”, se arată în raport.
Nici Spitalul Județean de Urgență Brăila nu iese prea bine: ”achiziția de combinezoane protecție coronavirus, pentru care entitatea nu a solicitat, iar operatorul economic nu a prezentat, declarația de conformitate; achiziția unui Autoclav OT 4060, recepționat și pus în funcțiune în data de 07.05.2020, fără a se prezenta declarația de conformitate potrivit prevederilor legale și/sau avizul /autorizația emisă de autoritatea competentă pentru distribuitor al producătorului”, susțin reprezentanții Curții de Conturi.
La capitolul bilă albă pentru zona noastră, au fost menționate cazurile în care 200 de măști FFP2 fără supapă și 200 măști protecție FFP2 au fost retrimise de unitatea medicală brăileană către furnizorul UNIFARM SA, având în vedere că nu îndeplineau condițiile de calitate.