România a fost luată prin surprindere și neprăgătită, din nou!
Din nou România a fost suprinsă și nepregătită! Ce se întâmplă în România zilelor noastre, din punct de vedere medical este, pentru orice țară europeană, la nivel de noaptea minții.
Faptul că mereu o tragedie ne ia pe nepregătite demonstrează că, de fapt, nu am înțeles nimic din ce s-a întâmplat, de luat măsuri de prevenire, nici vorbă. E ca și cum trăim, și din punct de vedere al sistemului medical, de pe o zi pe alta.
Deși au trecut opt ani de la incediul de la Colectiv, care ne-a prins efectiv dezbrăcați în fața unui astfel de eveniment, România nu a învățat nimic, nu a schimbat nimic. Răniții de la Colectiv au fost trimiși la tratamente în alte țări pentru că noi, aici, nu le puteam oferi nimic, nu eram capabili să îi tratăm.
O catastrofă de asemenea proporții era, acum opt ani, imposibil de gestionat din punct de vedere al tratării victimelor, a celor arși. Iată-ne însă acum în aceeași situație de a nu avea unde și cu ce să tratăm pacienții cu arsuri grave.
Am auzit atunci, după Colectiv, promisiuni de construire a spitalelor pentru arși, la fel cum și acum auzim aceste vorbe deșarte. Nicio inaugurare cu panglici tăiate și mare fast nu a fost făcută, deci, nici un spital pentru arși nu există încă. Decât pe hârtie, dar hârtia și pixul care le-a scris nu ajută nicicum victimele.
Acum, după Crevedia, Marcel Ciolacu spune iar poezia construcției spitalelor pentru arși, pe care am mai auzit-o și acum opt ani.
De ce doar după tragedii ca acestea ies politicienii să anunțe aceste măsuri? De ce de la Colectiv la Crevedia nu s-a construit nici măcar o secție pentru marii arși? Opt ani ocupați cu altele, a venit încă o tragedie să ne amintească cât de neputincioși suntem și ce mari lipsuri avem!
România, surprinsă și nepregătită pentru astfel de tragedii
În România lui 2023 avem doar 24 de paturi pentru arși, dotate pentru pacienți cu arsuri mici și medii: 14 la București, cinci la Timișoara și cinci la Iași.
În cazuri cum au fost Colectiv sau Crevedia singura șansă pe care o au cei arși este transferul către o unitate specializată din afara țării. De multe ori aceasta este o loterie, deși, în urma incendiului de la Colectiv a fost elaborat Mecanismul de transfer pentru marii arși, aprobat abia în 2019. Chiar și așa, tragediile ne iau mereu prin suprindere și nepregătiți.
Chinurile facerii unui proiect care să ajute oamenii cu adevărat sunt cu adevărat grele! Iar noi îi vom plânge din nou pe cei pierduți în dezastrul sistemului de sănătate.