Profesor de matematică și viceprimar al municipiului Tecuci, Oliwer Claudiu Drăgan, candidat PSD pentru Senatul României la alegerile din 6 decembrie, vorbește deschis despre situația actuală din sistemul de învățământ și soluțiile pentru ca elevii să aibă acces egal la educație.
Reporter: Cum vedeți situația din educație, în condițiile în care acum cursurile se derulează online?
Oliwer Claudiu Drăgan: Putem spune că s-a creat deja breșa prin care învățământul se reconfigurează, de la cel clasic la cel online. Dacă va fi sau nu un dezavantaj pentru actualele generații și cele viitoare, depinde numai de noi. Părinții depun eforturi reale în actul educațional. Știu mulți părinți care au fost nevoiți să plece de la serviciu pentru a merge acasă și să-și ajute copilul pentru a se conecta la orele online. Pentru părinte, acest lucru înseamnă un efort în plus, posibil și bani pierduți la salariu. Pentru angajator înseamnă de asemenea un deficit. Nu putem împărți timpul de lucru al părintelui în sensul în care o parte din ore stă acasă cu copilul, mă refer cu precădere la preșcolari și școlari, iar o parte la serviciu. În definitiv, angajatorul va plăti un salariu în funcție de munca și orele prestate. În acest caz, orice diminuare salarială pentru un părinte înseamnă o problemă care apare în bugetul familiei. Ca să nu mai spun de faptul că nu toți copiii au echipamentele IT necesare și conexiune la internet pentru orele online.
R.: Care sunt soluțiile?
O.C.D.: Redeschiderea și redarea în folosință a acelor unități de învățământ care au fost închise, de alții, și nu cred că are rost să amintesc cine au fost artizanii închiderii școlilor și spitalelor din România. Este vitală construcția de noi unități de învățământ, din mai multe motive.
- Crearea unor spații aerisite, în care să nu mai vedem bănci sau pupitre pentru elevi aproape lipite unele de altele; sălile de clasă trebuie reorganizate astfel încât să permită elevilor să se simtă în largul lor în timpul cursurilor.
- Cursurile să se desfășoare într-un singur ciclu, într-un singur schimb,de dimineață și până la orele prânzului, iar pauzele dintre ore să fie mai extinse, undeva la 15 minute.
- Reducerea numărului de elevi la clasă, la un maximum de 20 de elevi, pentru a se crea astfel șanse egale pentru fiecare elev în a beneficia de timp alocat de cadrul didactic pentru explicații pe marginea materiei.
R.: Ce părere aveți despre desfășurarea examenelor?
O.C.D.: Învățământul românesc a devenit unul foarte rigid și, trebuie să recunoaștem, nu este deloc orientat spre abilitățile copiilor, spre nevoile lor. Examenul de capacitate trebuie reevaluat. Și mă refer aici la un nou sistem de examinare a elevilor care doresc să urmeze cursurile colegiilor sau liceelor. Spre exemplu, dacă un copil dorește să urmeze un profil de chimie – biologie, atunci el va susține examen la limba română și una din materiile de profil: chimie sau biologie. Copilul care merge la un liceu de muzică, va susține examen la limba română și muzică. Cel de la mate-info, va susține examen la limba română și matematică. Indiferent de profilul către care tinde, limba română să fie materia obligatorie, iar a doua materie să fie una de profil. Asta înseamnă să sprijini copilul în opțiunile lui pentru viitor, să-l ajuți să-și definească un traseu de viitor profesionist. Trebuie să încurajăm manifestarea personalității copiilor pentru că aceasta este șansa să avem mai târziu adevărați profesioniști.
R: Cum vedeți rezolvarea problemelor din sistemul de educație?
O.C.D.: Construim școli, nu dărâmăm și nu închidem! Aducem profesorii tineri absolvenți la catedră, nu-i lăsăm să plece din țară! Creăm siguranță și confort pentru elevi, profesori și părinți în același timp! Astfel putem vorbi de performanță în sistemul educațional! Închiderea școlilor pe perioadă îndelungată nu este o soluție optimă pentru niciunul dintre factorii implicați. Sistemul de educație trebuie să devină o poartă conectată direct cu realitatea, cu piața muncii, cu cererea și oferta agenților economici.
Comandat de: Partidul Social Democrat – PSD – FILIALA JUD.GALATI
Realizat de: Galleria Creative Shop SRL pentru: portal site-ul www.antidotul.ro. Codul de Identificare al Mandatarului Financiar Coordonator atribuit de AEP: 11200020.