Obișnuiți cu ei la putere, la nivel central, lângă PSD, aproape că am uitat că liberalii gălățeni mai trebuie să facă și opoziție. Cel puțin teoretic. Problema e că ne cam țiuie urechile de la liniștea făcută de opoziția PNL.
Azi, trei liberali au ieșit într-o conferință de presă hotărâți să transmită un mesaj primarului Ionuț Pucheanu. Un mesaj despre bugetul care urmează să fie votat în următoarea ședință de Consiliul Local. Dar ce e un mesaj fără amendamente concrete?!
Onuț Atanasiu, Alexandru Șerban și Anamaria Hărăbor au fost mesagerii celor 13 amendamente pe care liberalii le-au pregătit. Primul, adică Onuț Atanasiu, e deputat specializat pe probleme de educație. Așa că a prezentat o analiză referitoare la ”situația critică privind repararea sau reabilitarea unor unități de învățământ”.
Al doilea, mai tânărul coleg Alexandru Șerban, e președintele filialei municipale a PNL Galați. E și el expert. Expert în a ocupa funcții de director negociate de șeful său George Stângă, sub atenta înregistrare a DNA. Mai tânăr fiind, Alexandru Șerban n-a știut să-mi spună ce salariu are, pe vremea când era director pe la APDM. În cele din urmă, după ceva insistențe, azi în conferință preșdintele PNL Galați și-a adus aminte că ridica 16.000 de lei. Dar a refuzat să spună ce notă și-ar da pentru felul în care face opoziție la Galați. Cică să-l evalueze gălățenii.
Iar Ana Maria Hărăbor (dr. la Maternitatea ”Buna Vestire”) este consilier local PNL. Din partea ei, dacă am înțeles bine, vine și cel mai important amendament al liberalilor. Anume cel în care se cere finanțare pentru proiectare/ execuție a Spitalului Municipal de Urgență.
Interesant e că liberalii au scos de la naftalină propuneri de HCL, concepute pe vremea când consilier local era Paul Găvănescu. E vorba de ideea unui nou Parc industrial în Galați. În fine, aveți mai jos amendamentele PNL exact așa cum ne-au fost transmise.
Popuneri privind bugetul anului 2023
Am transmis (n.r. liberalii gălățeni) un număr de 13 propuneri privind alocările de la bugetul anului 2023, în valoare totală de aproximativ 2,5 milioane de lei. Considerăm că sunt proiecte de importanță majoră pentru comunitate, cu un impact bugetar mic în raport cu beneficiile aduse. Majoritatea vizează latura educațională sau economică ori sunt lucrări de mică infrastructură:
- Alocarea sumei de 200.000 lei pentru DALI (eventual proiectare și execuție) în vedereaamenajării poligonului/ parcului auto din Barboși, ce aparține Liceului Auto;
- Alocarea sumei de 100.000 leipentru modernizarea bazinului de înot de la CNVA;
- Colegiul Național Costache Negri (Liceul Pedagogic) – Studiu de Fezabilitate (aprox. 500 000 lei);
- Alocarea sumei de 300.000 lei pentru transformarea căminului de elevi de la Liceul Mircea Eliade în spațiu de rezervă pentru elevii din școlile care intră în reabilitare (pot fi luate în considerare și clădirile vechilor ateliere mecanice);
- Alocareasumei de 200.000 pentru un Hub tehnologic/ parc de soft (fonduri pentru tranziție justă);
- Alocarea sumei de 100.000 lei pentru conectarea la punctul termic aparținând de Calorgal a Spațiilor destinate învățământului tehnologic de la Liceul Anghel Saligny;
- Alocarea sumei de 50.000 lei pentru reparații la acoperișul Scolii nr.30. La parterul școlii funcționează o structurā a Grădiniței “Croitorașul cel Viteaz”, unde învăță 54 de micuți. Tot aici se pot amenaja spațiile de la nivelul unu și doi pentru zona de relocare a grădinițelor (din apropiere) intrate în reabilitare
- Alocarea sumei de 100.000 lei în vederea realizării unui studiu de fezabilitate privind proiectarea și execuția a unui nou parc industrial: „Parcul Industrial nr.2” în municipiul Galați.
- Alocarea sumei de 50.000 lei în vederea realizării documentației de avizare a lucrărilor de intervenții privind amenajarea unui sens giratoriu în zona de la parcul VIVA și a esplanadei din aceeași zonă la Faleza Dunării Galați;
- Alocarea sumei de 100.000 lei pentru un SF privind modernizarea Stadionului Dunărea;
- Alocarea sumei de 500.000 pentru proiectare/ execuție a Spitalului Municipal de Urgență.
Situație critică la repararea sau reablitarea unor unități de învățământ
Liberalii au punctat că mai multe unități de învățământ din municipiul Galați sunt într-o situație critică. Reabilitările unora dintre acestea au termenele de execuție depășite de mult timp, în timp ce în cazul altora lucrările avansează într-un ritm extreme de lent, cu șanse minime să fie finalizate în timp util.
În cazul Liceului Tehnologic ,,Anghel Saligny”, lucrările au început pe 21 martie 2022 și ar trebui să fie finalizate în februarie 2023. Până acum sunt executate doar în proporție de 40%.
La Liceul Tehnologic de transporturi auto „Traian Vuia”, perioada de desfășurare a lucrărilor de reabilitare a fost initial 15.09.2020 – 14.09.2021. Termenul s-a prelungit până acum de cinci ori. După cum urmează: până la 31.12.2021, 1.05.2022, 15.08.2022, 1.11.2022, ultimul termen fiind 31.12.2022. Lucrările de reabilitare sunt finalizate în mare parte, urmează să se monteze (dar ritmul este foarte lent) videoproiectoarele, tablele, ecranele de proiecție, calculatoarele în laboratorul de informatică, cutiile de hidranți, de sincronizat camerele de luat vederi si senzorii de fum. În lipsa acestora, spatiul nu poate fi utilizat la adevărata sa destinație.
Nerespectarea termenelor de execuție pare a fi deja o practică în Galați, susțin liberalii:
Școala Gimnazială „Sfântul Grigorie Teologul” avea drept termen finalizare septembrie 2022, noul termen este iunie 2023.
Șa Școala Gimnazială Nr. 16, Galați lucrările trebuiau încheiate pe 30.09.2022, au fost amânate cu un an. Se izolează și se tencuiesc exterioarele, dar la interior nu s-a lucrat nimic.
La Liceul Teoretic ,,Dunărea” termenul de finalizare a lucrării era martie 2022, amânat la octombrie 2022, depăsit și acesta. Greu de crezut că se va încheia în scurt timp, din moment ce mai sunt de încheiat finisajele la subsol.
La Școala Gimnazială Ștefan cel Mare, termenul de finalizare este 27 februarie 2023. Acest termen este greu de respectat în condițiile în care stadiul lucrărilor este în present de 80-90%.
La Școala Gimnazială nr.18 termenul de finalizare este 28 februarie 2023 – imposibil de realizat. De ce? Pentru că lucrările sunt efectuate abia în proporție de 20%.
Cerem factorilor responsabili din autoritatea locală o mai bună monitorizare și implicare, astfel încât acest gen de situații să nu se mai perpetueze. Este inacceptabil ca nerespectarea termenelor să se transforme într-o regulă, când ar fi de netolerat să fie nici măcar o excepție.