Preşedintele PMP Galaţi, deputatul Cătălin Cristache, solicită autorităţilor locale şi centrale redeschiderea de urgenţă a unităţilor de învăţământ pentru a salva anul şcolar 2020 – 2021. Şeful popularilor gălăţeni consideră că statisticile arată că pandemia nu a accelerat ca urmare a începerii anului şcolar şi nici nu a încetinit odată cu închiderea unităţilor de învăţământ.
„Toată ziua, guvernanţii nu fac altceva decât să ne spună ce măsuri deştepte şi eficiente au luat ei ca să ţină în frâu pandemia. De câteva zile, bagă placa stricată cu platoul infectărilor. Dacă lucrurile stau aşa de bine pe cât susţin ei, atunci să deschidă şcolile. Mai ales la Galaţi unde tot ei susţin că suntem la jumătate cu rata de infectare faţă de nivelul naţional. De Ziua Naţională a României, dacă iubesc această ţară şi se gândesc la viitorul său, le cer decidenţilor politici (PNL la nivel central şi PSD la nivel local) să deschidă şcolile. Nu vă bateţi joc de copii, nu vă bateţi joc de viitorul ţării”, a declarat PMP-istul Cristache.
Partidul Mişcarea Populară consideră că şcoala onlline, în forma actuală, este inutilă şi nu face altceva decât să le răpească o şansă la educaţie copiilor din mediul rural şi celor din familii fără posibilităţi.
„Se ştie că unu din doi elevi din România face ore pe telefon, aproape 30% dintre elevi şi 43% dintre profesorii României nu au toate resursele logistice pentru şcoala online. Orele pe telefon nu înseamnă şcoală. Tabletele, care s-au transformat în afaceri pentru politicieni, nu reprezintă un mijloc eficient de a învîţa. În mediul rural, nu se face şcoală: semnalul la telefon e slab sau poate nu există curent electric. Într-o familie cu mai mulţi copii e aproape imposibil să oferi acces la educaţie, chiar şi în mediul urban”, susţine deputatul Cătălin Cristache.
Solicitarea PMP vine în contextul în care majoritatea ţărilor europene au dispus forme destul de dure de lockdown, dar au permis, totuşi, desfăşurarea cursurilor faţă în faţă tocmai pentru a nu se pierde contactul cu învăţământul.
„Este mult prea mult în dezvoltarea unui copil să piardă doi ani şcolari. Pentru că, de fapt, în această situaţie suntem: a fost compromis şi anul şcolar 2019 – 2020, suntem pe cale să distrugem şi anul şcolar 2020 – 2021. Dacă vrem ca România să progreseze, acest lucru nu se poate face decât prin Educaţie de bună calitate, făcută cu rigurozitate în sala de curs. Ne îmbătăm cu apă rece dacă guvernanţii consideră că lacunele de acum vor putea fi recuperate din primăvară încolo”, a concluzionat profesorul universitar Iulian Gabriel Bîrsan, fost rector al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.
Acest material a fost comandat de Partidul Mișcarea Populară – Organizația Județeană Galați și realizat de operatorul economic SC Haimedia PR System SRL. Cod mandatar financiar: 11200012.