Destin frânt. Un copil privește în gol, țintuit într-un cărucior cu rotile. A uitat cum e să te bucuri de viață, a uitat să vorbească, a uitat să se joace, a uitat să meargă, a uitat să scrie și să viseze. Doar câteva amintiri mai fulgeră în fața ochilor. Cum vin, pleacă …le-a și uitat.
Este povestea tragică a lui Dan Mircea Tenea, elevul olimpic din clasa a 9-a de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza, care visa să se facă arheolog. Era primul în clasă și era pasionat de istorie și geografie. Totul s-a năruit pe 9 aprilie 2018, a doua zi de Paște, în urma unui accident extrem de grav produs pe DN 25, în localitatea Șendreni, sodat cu trei morţi şi şapte răniţi. Atunci, Florin Şerbu, preotul din Independenţa, a ieşit din coloană şi a pătruns pe contrasens, ca să depăşească maşinile din faţă sa. Nu a reușit și a intrat în plin în mașina în care se afla Dan.
„Impactul a fost foarte violent. Dan a fost lovit puternic la cap și a intrat în comă, a stat numai la Terapie Intensivă. De atunci viața noastră s-a schimbat complet. Am stat numai prin spitale, are trei operaţii pe creier făcute la Spitalul de Urgență Bagdazar. Prima intervenție a avut loc în luna mai, anul trecut. Medicii i-au eliminat lichidul din creier, a stat trei luni în comă, i-a fost afectat creierul în urma accidentului. La o altă intervenție i-au scos partea afectată din creier, partea lovită. Din cauza aceasta are acum probleme motorii şi de vorbire. Tatăl lui a stat tot timpul lângă patul lui, la București. Eu am avut probleme de sănătate, am fost operată la Cluj”, povestește Veronica Tenea, mama lui Dan.
Speranța vine din Germania
După trei luni de stat în comă și trei operații pe creier, Dan a deschis ochii. Vrea să trăiască, însă lupta abia acum începe.
„Se vede o evoluție în bine. Nici nu ştiam dacă o să trăiască, dacă o să se mai trezească vreodată din comă. Acum nu poate să meargă, însă nu mai este hrănit prin tub. Face ședințe de kinetoterapie şi logopedie la domiciliu. Învaţă să vorbească şi să meargă din nou. Vorbirea, mersul și memoria i-au fost afectate și are nevoie de ajutor de specialitate”, spune Veronica Tenea.
Părinții au identificat o clinică din Germania specializată pe recuperare psiho-locomotorie și speră să-l poată duce acolo la tratament. Nu o pot face singuri, așa că orice mic ajutor este binevenit.
„Am vorbit la clinica din Germania şi trebuie să facă cel puţin două luni tratament ca să se vadă o evoluție. Pentru fiecare zi este nevoie de 170 de euro. Va merge acolo cu tatăl lui, care îl va îngriji, schimba, hrăni. Dacă nu ar fi avut cine să aibă grijă de el, costurile ar fi fost mult mai mari. Am auzit că au fost bolnavi care ajuns acolo pe targă şi au plecat în baston. Chiar dacă şansele sunt foarte mici pentru Dan, trebuie să facem tot posibilul să ajungă la această clinică. Avem nevoie de cel puțin 10.000 de euro”. (Veronica Tenea).
Oamenii cu suflet mare care doresc ca Dan să poată merge și vorbi din nou, pot ajuta donând în contul RO63RNCB0141081165290004 (cont în Euro) și RO20RNCB0141081165290002 (cont în Lei).
Preotul care a omorât trei oameni și a nenorocit un copil nu s-a dus să ceară iertare familiei îndurerate
A trecut mai bine de un an de la tragedia de pe DN25. Lucrurile se mișcă greu, ca la noi. De abia luna trecută, preotul din Independența, Florin Șerbu, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Probabil, asta nu e vina lui, ci a procurorilor. Vina lui este alta: nici măcar nu a venit la patul lui Dan să-şi ceară scuze pentru ce a făcut.
„Preotul nici măcar nu a venit la patul lui Dănuţ să-şi ceară scuze pentru ce a făcut. Nu am nimic să-i transmit. Nici măcar nu m-am gândit să mă duc la Independenţa să-l caut. Cel mai important este să am grijă de copil. Nu ştiu dacă se poate vorbi de iertare”, spune îngândurată mama lui Dan.
Pe preotul de la Independența îl va judeca Altcineva. Pe copilul nenorocit de șoferul în sutană nu l-au ajutat prea mulți, nici măcar colegii celui vinovat. Poate nu au știut, pentru că biserica, în general, și Arhiepiscopia Dunării de Jos, în particular, ne învață un lucru frumos: iubește-ți aproapele.
Sursa foto: Familia Tenea