Pentru că tot aud că vine Paștele, încerc să aduc și eu puțină lumină, cu ajutorul publicației CreștinOrtodox.ro
Să începem abrupt – termenul “paște” se referă doar la actul prin care mamiferele care servesc plante se hrănesc. Adică este un verb. Creștinii sărbătoresc Paștii, sau Sfintele Paști.
Totuși, trebuie să spun că greșeala este încurajată și legiferată, pentru că Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane (editia a II-a, revizuită și adăugită) ne spune că ambele forme – Paşte/ Paşti – sunt acceptate ca fiind corecte.
Dar, atunci când Biserica – inventatorul(!) sărbătorii – vine și spune altceva, cred că ar trebui băgată în seamă.
Foarte abrupt este și modul în care au început articolul – “Nu Paște, ci Paști” – cei de la CreștinOrtodox.ro, probabil simțindu-se zgâriați pe timpane / retine de tâmpenia de prin dicționare, tv-uri și ziare, la fel ca și mine. Când tot vezi cum prin toată media se repetă o greșeală, nu poți să nu explici foarte ascuțit situația:
Faptul că de câțiva ani, în vocabularul uzual al limbii române – la toate nivelurile și chiar și în mediul bisericesc – s-a inoculat, cu titlul de sindrom, o gravă eroare de exprimare în pronunțarea denumirii biblice a celui mai mare praznic al creștinismului: Sfintele Paști, sau Învierea Domnului, sub formă peiorativă și stranie de “Paște”, ne determina să luăm atitudine, semnalând pericolul iminent de degenerare în erezie a conotațiilor biblice și dogmatice, caracteristice acestui eveniment culminant al mântuirii noastre.
Chestia cu “degenerarea în erezie” mi-a făcut ziua, fie vorba între noi. În rest, cred că au fost foarte expliciți.
Mai departe, dacă nu aveți chef să citiți articolul de pe Creștin Ortodox, care este extrem de stufos, vă citez și încheierea:
Dar de acum gata! S-a încheiat cu neștiință, cu bâjbâiala și cu incertitudinea, bineștiind că noi nu prăznuim “Paștele”, ci “Sfintele Paști” și că e incorect să ne felicităm cu “Paște fericit!” sau chiar cu “Paști fericite!”, pentru că atât Paștile cât și Crăciunul sau alte sărbători, sunt zile pline de sfințenie și de fericire prin însăși natură lor, așadar, dorința noastră trebuie să se refere la noi înșine și la faptul că noi, viață noastră și familia noastră trebuie să dorim a fi fericiți de Sfintele Paști, de Crăciun, de Anul Nou, sau de alte sărbători! Cine are urechi de auzit.
N-are rost să mai continui, pentru că cine are ochi de citit(!) deja a percutat. Am prezentat acest subiect pentru că greșeala e făcută de către toate televiziunile și publicațiile. Fără excepție. Ceea ce mi se pare jenant.
Nu “paște fericit” alături de cei dragi, mai bine sărbătorești “Sfintele Paști” cu ei!
P.S. Apropo de televiziuni și de publicații, acestea au început să pună casetele (nici măcar CD-uri) cu aberațiile anuale, de genul “Sfaturi pentru cele mai bune ouă de Paște”, “Ce pun românii de Paște pe masă”, etc. Aceleași subiecte interesante, în fiecare an. De “Paște”, pe masă nu pot fi decât buruieni, sau în cel mai bun caz, lucernă. De Sfintele Paști însă, se servesc numai bunătăți. Despre ce anume înseamnă de fapt sărbătoarea nici nu are rost să mai vorbim, mai bine rămânem la gastronomie!
Citește și: Un preot genial explică antivacciniștilor cum e cu religia și cu medicina
Sursa: CreștinOrtodox