Înainte era mai bine. Mult mai înainte decât va gândeați. Înainte cu vreo 2.000 de ani. Ne dă dreptate Primăria Galați care a decis să reabiliteze situl arheologic de la Tirighina-Barboşi. La final, locul va arăta ca pe vremea romanilor, semn că pe vremea aia nu era tocmai rău.
Așadar, Primăria a reușit să semneze contractul privind lucrarea de restaurare a complexului arheologic cocoțat pe dealul de la Barboși. Cu peste 3 milioane de euro, zona va fi aranjată astfel încât să intre în circuitul turistic local și național.
În complex vor fi construite alei de acces, o parcare, un muzeu şi un amfiteatru pentru evenimente în aer liber. Turnul din interior, care este unic în sud estul Europei, va fi și el pus în valoare, lângă câteva case din secolul II care vor fi resturate. În muzeu vor fi monezi, vaze și alte obiecte găsite în timpul săpăturilor arheologice.
„Obiectivele specifice ale proiectului au în vedere: restaurarea și conservarea sitului arheologic Tirighina–Barboși, în termen de doi ani de la semnarea contractului de finanțare; dotarea sitului arheologic Tirighina–Barboși, în termen de doi ani de la semnarea contractului de finanțare; punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina–Barboși la finalizarea implementării proiectului. Lucrările aferente obiectivului constau în: lucrări de conservare-restaurare vestigii arheologice antice și interbelice; construire structuri de protecție a vestigiilor arheologice – permanente și temporare și construire Muzeu de sit cu punct de informare; amenajări exterioare pentru acces la monumentul istoric – drum acces sit, alei de circulație pietonală; amenajări pentru sugestii configurații istorice – trasee fortificații, circulații antice, prelucrări ale terenului – ramblee circulații pietonale, împrejmuire, balustrade și plantații; lucrări pentru iluminat exterior arhitectural și peisagistic; lucrări de protejare a taluzurilor – protecție antierozională.” (Primăria Galați)
Situl arheologic de la Tirighina-Barboşi este un fel de sandwich arheologic și istoric. Castrul roman de la începutul primului mileniu este construit peste o veche aşezare dacică care este aşezată peste o rezervaţie paleontologică de fosile de moluşte de 400.000 de ani
Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele 2-3 după Hristos şi unicul monument de importanţă naţională din judetul Galaţi.