Unul dintre cele mai importante proiecte din mediul universitar românesc prinde contur: gălățenii au lansat luni licitația pentru cea mai mare navă de cercetare din Europa și pun la bătaie 27 de milioane de lei doar pentru achiziția ei. Anvergura întregului proiect este mult mai mare și urcă în total bugetul la 91 de milioane de lei.
Ofertele ar urma să fie deschise pe 26 februarie, câștigătorul având 18 luni la dispoziție pentru a livra nava.
Proiectul este finanțat exclusiv din fonduri europene și vizează o navă de cercetare și un sistem fix de laboratoare complementare cu cele de pe nava de cercetare. Se vor crea în total un număr de 18 laboratoare dispuse pe cele două componente.
„Două obiective importante sunt aici: să acoperim Dunărea cu toate tipurile de monitorizare (apă, aer, sol, sedimente, biodiversitate, elemente de cultură socială) și impactul întregului sistem de afluenți. Este vorba de cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei”, declara în iulie, la lansarea proiectului, Lucian Georgescu (foto stânga), rectorul Universității „Dunărea de Jos”. Semna atunci contractul de finanțare, în prezența lui Ioan – Marcel Boloș (foto dreapta), ministrul Fondurilor Europene.
Nava poate găzdui în regim de marș o echipă internațională formată din 10 cercetători (cinci români, cinci străini) și va face posibilă participarea în proiecte de cercetare multiple, succesive sau paralele; va putea fi evaluat impactul lucrărilor hidrotehnice de menținere a navigabilității șenalului în paralel cu determinarea impactului asupra biodiversității (speciile migratoare de ihtiofaună și pasările).
Cât privește scopul proiectului, cei de pe navă vor face activități de cercetare în cel mai larg bazin hidrografic din UE, respectiv 2.000 de km din lungimea navigabilă a Dunării.