Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați îi pregătește publicului difuzarea online a operei Regele Cerb (Il Re Cervo), sâmbătă, pe 4 aprilie, de la ora 18:00, de Angelo Inglese, operă care a deschis a XIII-a ediție a Festivalului Internațional Leonard (23 octombrie – 4 decembrie) și, totodată, a 60-a stagiune a Liricului gălățean, înființat la 5 decembrie 1956.
Realizat în cadrul proiectului european SENSE, spectacolul Il Re Cervo de Angelo Inglese avut premiera mondială la Galați, în 23 octombrie 2016, Paolo Bosisio semnând atât libretul, cât și regia acestei producții. Opera a beneficiat de scenografia şi costumele semnate de Domenico Franchi.
Scris dupa fabula omonimă a lui Carlo Gozzi, Paolo Bosisio a creat un text foarte bine structurat, plin de limbajul de argou al dialectului veneţian care este combinat cu limba italiană literară. Demersul său regizoral a potenţat valoarea lucrării, printr-o concepţie unitară, compactă, ce a pus în valoare fiecare personaj al acestui basm muzical. Stilul componistic folosit de Angelo Inglese în opera Regele Cerb este infuzat de elemente tradiţionale ale operei italiene, ce se împletesc cu elemente de scriitură modernă şi chiar de muzică de film. Cu acest spectacol, colectivul Teatrului a susținut cu success reprezentații în Théâtre des Carmes, în Avignon, Franţa și Pacta Salone, în Milano, Italia.
În distribuția operei Regele Cerb s-au regăsit artiști de pe toate scenele lumii: Deramo – Denys Pivnitskyi (Ucraina), Angela – Young Ju Kim (Coreea de Sud), Tartaglia – Carmine Monaco (Italia), Clarice – Florentina Soare, Brighella – Adrian Mărginean. Coregrafia a fost asigurată de Gabriela Gegea, iar Adrian Mărginean a fost responsabil de asistența regizorală.
Premiera mondială a operei Regele Cerb, reprezintă etapa finală a proiectului european SENSES, la care Teatrul Muzical „Nae Leonard” (cu denumirea de la acea vreme) era partener.
SENSES: The Sensory Theatre. New transnational strategies for theatre audience building a fost un Proiect de Cooperare Europeană în perioada 2015-2017 co-finanțat de Programul „Europa Creativă”. Obiectivele sale principale:
• să implementeze o nouă strategie de alcătuire a audienței teatrale prin îmbunătățirea accesului la spectacole și prin intensificarea experienței live;
• să amplifice capacitatea sectorului cultural și creativ de a opera trans-național.
Pentru a activa interesul pentru spectacolele de teatru, proiectul și-a propus să adopte o strategie inovativă în regia de teatru și în scrierea de piese de teatru, bazată pe mărirea percepției senzoriale a audienței în timpul spectacolelor și pe conștientizarea critică a publicului asupra acestei experiențe. Proiectul european SENSES a reprezentat o cooperare între trei țări, fiecare reprezentată de câte un oraș: România (Galați), Franţa (Avignon) și Italia (Milano).
SENSES și-a propus stimularea celor cinci simţuri ale omului în mediul teatral. Fiecărei ţări i s-au atribuit simţuri. Acest proiect este foarte important pentru orașul Galaţi și cele două instituţii ale lui participante: Teatrul Muzical „Nae Leonard” (cu denumirea de la acea vreme) şi Universitatea „Dunărea de Jos”.
Finalitatea acestui proiect european a constat în punerea în scenă a trei spectacole: două piese de teatru, una aparținând partenerilor din Franța și cealaltă – celor din Italia, și o operă Regele Cerb, cu libretul și regia aparținând regizorului italian Paolo Bosisio, muzica fiind scrisă de compozitorul italian Angelo Inglese, care va fi și dirijorul acestei producții.
Premiera absolută a acestei opere are loc pe scena Teatrului pe data de 23 octombrie 2016. Cu această premieră, Teatrul „Nae Leonard” a deschis ediția a XIII-a a Festivalului Internațional „Leonard”, ediție jubiliară ce marchează 60 de ani de la înființarea Teatrului. Fiecare din aceste trei spectacole va fi reprezentat și în celelalte două țări partenere.
Spectacolul va fi difuzat gratuit pe pagina de Youtube a instituției și va fi promovat pe pagina de Facebook. Spectacolul are o durată de aproximativ 2 ore și 30 de minute.