Plictiseală mare: urmează o știre despre educație, plus ceva cifre. De fapt, vorbim despre noua structură pe care o va avea învățământul în anul școlar care vine și despre cum își păstrează dascălii gălățeni neschimbată norma didactică.
Pe fondul declinului demografic, adică al nașterii unui număr tot mai mic de copii, se punea deja problema reducerii numărului de clase. Veste extrem de proastă pentru profesori care se vedeau astfel cu norma didactică micșorată, adică mai puțin de treabă = mai puțini bani.
Se pare însă că s-a găsit un artificiu: va fi redus numărul elevilor în săli și se va păstra astfel numărul claselor, implicit al orelor predate.
„În urma discuțiilor purtate astăzi cu Sorin Ion, secretar de stat pentru Învățământul Preuniversitar în Ministerul Educației, vă pot spune că se vor modifica Ordinele de Ministru cu privire la numărul de elevi din clasele cu profil tehnologic și teoretic. Au fost avansate mai multe scenarii, în scurt timp va fi anunțată varianta finală”, a anunțat deputatul gălățean Onuț Atanasiu într-o postare pe Facebook (foto stânga, alături de secretarul de stat Sorin Ion).
Pentru elevi, e o veste destul de proastă: le va veni mai des rândul să fie ascultați și se vor fofila mai greu.
Dacă ne raportăm la media europeană, este însă un drum pe care trebuia să pășim mai demult, că râd și bulgarii de noi: potrivit Eurostat, media Uniunii Europene este de 15 elevi la un învățător, noi și francezii conducem, cu 20 (bulgarii au 15).
La gimnaziu avem 12 elevi per profesor (poziția a 9-a în UE, fruntași fiind Olanda – 16, Marea Britanie – 15 şi Franța cu 14 elevi la un profesor).
La liceu, România urcă pe locul 6 în clasament, cu o rată de aproape 14 elevi/ dascăl față de liderii Finlanda (18) şi de media UE, de 12 elevi/ dascăl.
Conform edupedu, oficial în România legea educației prevede „nu mai mult de 20” de copii în grupa de grădiniță, „nu mai mult de 25” de copii în clasa pregătitoare – clasa a IV-a, „nu mai mult de 30” de copii în clasa de gimnaziu și „nu mai mult de 30” de elevi în clasa de liceu și școală profesională.
Ei, nu mai mult…