La final de an, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” a pregătit publicului său daruri muzicale inedite. Duminică, 22 decembrie, de la ora 19:00 va avea loc un eveniment de elită, Balul Operei – Regal vienez, cu participarea extraordinară a sopranei de renume internațional, Elena Moșuc.
Soprana de naționalitate româno-elvețiană, născută în România, la Iași, a studiat la Universitatea de Muzică „George Enescu” din orașul natal. A câștigat mai multe concursuri internaționale (cel mai important fiind ARD Wettbewerb concursul televiziunilor germane în 1990 care i-a deschis drumul unei carieri internaționale) și i s-au decernat multe distincții și premii prestigioase.
În 2005, Președintele României i-a acordat titlul de Ofițer al Artelor, înalta recunoaștere a meritelor ei excepționale. În 2009 a obținut titlul de Doctor în muzică Summa cum laude la Universitatea de Muzică din București și a fost desemnată și Femeia Anului 2009. În 2010 devine cetățean de onoare al orașului său natal Iași și în 2015 i se acordă OSCARUL românesc Marele Premiu al Operelor naționale din România, încununând astfel cariera sa internațională de excepție. În 2019 a fost nominalizată de două ori la prestigiosul premiu Opus Klassik, prima ca cea mai bună soprană a anului și a doua pentru albumul său CD Verdi Heroines (Solo Musica) și a fost proclamată câștigătoarea renumitului Internațional Opera Awards „Opera Star” OSCAR DELLA LIRICA pentru cea mai bună Soprană.
Elena Moșuc a fost foarte atașată de Opera din Zürich, unde și-a demonstrat talentul și dăruirea pentru scenă în diverse roluri, majoritatea interpretate pe tot mapamondul precum Regina Nopții (interpretat de 250 de ori), Konstanze, Donna Anna, Zerbinetta, Lucia, Linda di Chamounix, Elvira, Gilda, Violetta, Mimi, Musetta, Micaela, Medora (Il Corsaro), Maria Stuarda, Nedda, Alice Ford, Lucrezia Borgia, Norma, Anna Bolena, Desdemona, Leonora (Il Trovatore), Lakmé, Giselda ș.a. A fost invitată să cânte atât în întreaga Europă, pe cele mai faimoase scene internaționale (la Teatrul Scala din Milano, Viena, Opera Covent Garden din Londra, Teatrele Bastille, Opéra Comique, Palais Garnier și Champs-Elysées din Paris, Roma, Torino, Veneția, Palermo, München, Berlin, Hamburg, București, Barcelona, Bilbao, Tel Aviv etc.) și în festivaluri de renume (Salzburg, Arena din Verona, Savonlinna în Finlanda, Torre del Lago Italia), cât și în SUA (la Metropolitan Opera New York si Dallas), la Muscat, în Japonia, China, Taiwan și Coreea.
A lucrat cu mari dirijori precum Sir Colin Davis, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Nello Santi, Bruno Campanella, Maurizio Arena, Carlo Franci, Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, Philipp Jordan, Evelino Pido, Jordi Bernàcer, Valéry Gergiev etc. și cu regizori de marca: Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Mario Martone, Gilbert Deflo, Renata Scotto, David McVicar, Lorenzo Mariani, Graham Vick, Davide Livermore, Martin Kusej etc. Este recunoscută ca una dintre cele mai versatile și expresive soprane ale epocii moderne.
Garanția calității muzicale a acestui spectacol este dată de prezența la pupitrul dirijoral a maestrului Cristian Sandu, muzician format sub îndrumarea unor iluştri maeştri ai baghetei precum: Victor Dumănescu, Petre Sbârcea şi Leonid Korchmar. Absolvirea cursurilor din cadrul Academiei Internaționale de Dirijat din Sankt Petersburg i-a permis asistarea unor mari maeștri precum Valery Gergiev, Tugan Sokhiev, Gianandrea Noseda sau Yuri Temirkanov. A beneficiat și de îndrumările dirijorului italian Nello Santi, prilej cu care l-a asistat pe acesta în producțiile unor teatre precum Scala din Milano, San Carlo din Napoli, La Fenice din Veneția.
Cu un repertoriu ce îmbină în egală măsură titluri de operă cu muzica sacră, simfonică sau concertantă, dirijorul susține o vizibilă activitate concertistică, atât pe scenele din România, cât și pe scene din Italia, Rusia, Germania sau Japonia. În prezent, Cristian Sandu este dirijor colaborator al Operei Naţionale din Cluj-Napoca și conferențiar universitar doctor, postură din care conduce clasa de operă și orchestra Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Programul concertului cuprinde, atât pagini celebre din repertoriul universal de operă și operetă, cât și lucrări specifice acestei perioade interpretate de soliștii Andreea Blidariu, Florentina Soare, Adrian Mărginean, Florin Bobei, Valentin Vasopol, Dominic Cristea, orchestra, corul și baletul teatrului. Cu sprijinul sonsorilor SF TEX Galați, Dulce by Paule și Café Anglais Galați, în pauză spectatorii vor socializa la un pahar de șampanie și un dulce. Ținuta este obligatorie.
Prețul biletului pentru acest spectacol este de 108 lei pentru locurile VIP și 75,6 lei pentru restul locurilor. Biletele pot fi achiziționate online pe www.blt.ro/balul-operei-galati sau de la casieria de bilete a Teatrului, după o rezervare prealabilă la numărul de telefon 0236.465.599.