Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați oferă și la Admiterea 2019 o paletă largă de specializări, din care candidații chiar au ce să aleagă.
„În fiecare an ne adaptăm programele de studiu existente, în sensul că disciplinele din interiorul planului de învățământ sunt gândite astfel încât să ducă specializările în direcțiile cerute de reprezentanții mediului socio-economic din regiune. Pe de altă parte, venim și cu programe noi, acolo unde avem profesori specializați”, ne-a precizat conf. univ. dr. Ștefan Baltă, prorectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Anul acesta, universitatea pune la dispoziția candidaților patru specializări noi. Este vorba despre fizică medicală, susținută cu ajutorul colectivului de profesori de fizică de la Facultatea de Științe și Mediu, inginerie medicală, realizată de profesorii de la Facultatea de Inginerie, în special cei din domeniul bio-materialelor, chimie farmaceutică, susținută de profesorii de la Facultatea de Științe și Mediu, catedra de chimie, și amenajări hidrotehnice și protecția mediului, specializare unică în România.
„Unii ar putea spune că există în țară specializarea amenajări hidrotehnice. Da, există, dar nu în combinația aceasta cu protecția mediului. Amenajările hidrotehnice se pot extinde și către amenajările piscicole, știut fiind faptul că noi avem un colectiv foarte performant la această specializare de piscicultură”, ne-a mai precizat prorectorul Ștefan Baltă.
Fără examen de admitere!
Anul acesta apare și o modificare importantă legată de admitere: la cele mai multe specializări nu se vor mai da examene, admiterea făcându-se pe bază de dosar. Vor fi însă câteva programe de studiu la care se vor da diverse probe: test de aptitudini socio-umane, test de aptitudini pedagogice sau chiar examene scrise. Este vorba despre toate specializările de la Facultatea de Medicină și Farmacie, specializarea Calculatoare şi tehnologia informaţiei de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică, specializările Teologie și Artă sacră de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, specializările Kinetoterapie, Educație Fizică și Sport și Științele Educației de la Facultatea de Educație Fizică și Sport și toate specializările de la Facultatea de Arte.
În ciuda scăderii constante a numărului de copii, Universitatea a păstrat în ultimii ani un număr constant de studenți.
„În ultimii ani, cel puțin de când mă ocup de această admitere, noi am reușit să păstrăm constant numărul de studenți. Chiar dacă numărul copiilor din Galați și din regiune a scăzut. Ceea ce ne face să spunem că am reușit să atragem candidați din Moldova, dar și absolvenți care au venit să facă o a doua specializare la noi. În țară, la alte universități numărul a scăzut. Noi vrem această constanță”, ne-a explicat prorectorul Ștefan Baltă.
Facilități pentru absolvenții de UDJG
Acum trei ani, conducerea universității a decis să ofere o reducere de 30% din taxa de înscriere copiilor absolvenților, după un model folosit de mult în SUA. Apoi, pentru că erau mulți absolvenți care lucrau în alte domenii decât cele absolvite, conducerea a decis să le ofere absolvenților posibilitatea să mai facă o facultate, cu o reducere cu 50% a taxei de studiu. Anul trecut, peste 120 de candidați au apelat la această facilitate, iar pentru 2019 reprezentanții universității speră ca numărul acestora să crească la 200.
Mai sunt disponibile locuri speciale la buget pentru olimpici, romi sau pentru candidați care au absolvit liceul în mediul rural.
„Tuturor celor interesați le spunem că este foarte important să urmărească pagina admitere.ugal.ro pentru a afla toate informațiile de care are nevoie”, a concluzionat conf. univ. dr. Ștefan Baltă, prorectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.