Atenție, urmează o știre culturală, așa că nu trebuie să o citiți. În caz că vreți să parcurgeți totuși câteva rânduri vă spunem că e adevărat că se investesc 750.000 de lei să nu scăpăm de cărți nici pe internet. Deocamdată, nu ne paște niciun pericol, dacă nu ieșim de pe Facebook.
În caz că ieșim, totuși, tot nu e niciun pericol măcar până prin iulie. Așadar, pe scurt: Biblioteca județeană „Panait Istrati” din Brăila investește 750.000 de lei în extinderea infrastructurii informaționale, cu precădere în domeniul online. De ce? Ne explică chiar inițiatorii proiectului: ”pentru ca beneficiarii să poată beneficia de acasă de informații consistente, de un program software modern dar și spre bibliotecile din țară care, prin relevarea conținutului bibliotecii digitale, vor putea realiza servicii de consultare online a materialelor digitale existente”, se arată în expunerea de motive.
Conform reprezentanților instituției, obiectivele principale ale proiectului sunt modernizarea bibliotecilor publice din Județul Brăila și racordarea la rețelele naționale și internaționale din domeniu.
Pe ce se duc banii? În primul rând, pe un scanner automat de documente, apoi pe un scanner 3D și un sistem de stocare.
Licitația se va încheia pe 21 aprilie iar durata de implementare a contractului este de patru luni.
”Cetățenii din întreaga lume, interesați în studiu, cercetare și documentare, inclusiv tinerii și persoanele cu dizabilități care nu pot sau nu au timpul necesar să meargă la bibliotecă sau la arhive, vor avea posibilitatea de a accesa portalul informațional ce include documente de patrimoniu, presă, fotografii, hărți referitoare la comunitatea locală și nu numai. O dimensiune la fel de importantă a proiectului este reprezentată de conservarea patrimoniului cultural inestimabil existent pe suporturi tradiționale, care este supus unei rapide deteriorări și care nu este accesibil publicului, spre a nu fi și mai mult deteriorat. Aceasta este situația unui important număr de documente existente la Biblioteca Județeană Brăila, inclusiv presa locală din perioada interbelică, care reflectă realitățile culturale, sociale și economice din această perioadă istorică”, susțin reprezentanții instituției.
Biblioteca a fost înființată pe 23 august 1881 și gestionează în acest moment peste 125.000 de titluri în peste 350.000 de volume, fiind astfel cea mai veche și mai mare bibliotecă din județ.