De la vârful bulei imobiliare din urmă cu 15 ani nu au mai fost prețurile terenurilor atât de mari ca anul trecut. Deși situația economică locală nu pare să o justifice, Galațiul și Brăila intră în primele zece județe ca valoare a tranzacțiilor.
Conform unei analize făcute de Colliers, volumul total al tranzacţiilor a crescut de peste două ori şi jumătate faţă de cele 310 milioane euro din 2020. Este vorba în principal de terenuri destinate proiectelor rezidenţiale şi comerciale (birouri, retail, hotel) totalizând 800 de milioane de euro.
Prima poziție este ocupată, normal, de Capitală, cu trei sferturi din volumul nominal de tranzacţii, adică o valoare de peste 600 de milioane de euro.
În afara Capitalei, consultanţii Colliers au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de oraşe mari, cum sunt Timişoara, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Brăila, Oradea, Sibiu, dar şi pentru anumite oraşe cu o populaţie mai mică, precum Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Călăraşi.
În cazul Galațiului sunt și la această oră cinci oferte de cel puțin un milion de euro iar în Brăila – două, fiind vorba de terenuri intravilane de mari dimensiuni.
Perspectivele lui 2022
La nivel național, a crescut semnificativ anul trecut numărul de tranzacţii mari (de peste 5 milioane euro), inclusiv în oraşele din afara Bucureştiului şi s-au înregistrat tranzacţii la valori rar văzute post-2008.
De exemplu, pentru un teren din București (zona Primăverii), dezvoltatorul Hagag a plătit aproape 6.000 de euro pe metrul pătrat. Recordul absolut pe piaţa locală din România este pentru un teren din zona Aviatorilor, vândut cu aproximativ 7.000 de euro pe metrul pătrat în urmă cu un deceniu şi jumătate.
În medie, preţurile rămân uşor sub valorile din 2007, când doar în Capitală se înregistrau tranzacţii de peste 800 de milioane euro, iar la nivel naţional s-a depăşit pragul de 1 miliard de euro.
Reprezentanţii Colliers atrag atenţia şi că datele fundamentale ale pieței sunt complet schimbate: spre exemplu, în ultimii 15 ani, puterea de cumpărare a salariului mediu din Bucureşti (ajustată la inflaţie) aproape s-a triplat.
Conform analizei, perspectivele pentru 2022 sunt bune, însă uşor mai rezervate. După un an care a făcut cât doi, ar fi nevoie de ceva timp pentru ca piaţa să poată absorbi viitoarele proiecte imobiliare, mai ales din sectorul rezidenţial.
Mai mult, în Bucureşti şi în alte zone ale ţării, există ceva blocaje sau întârzieri în zona de autorizaţii de construcţie, aspecte care pot lungi tot procesul de achiziţie şi livrare de proiecte.