Există o categorie extrem de numeroasă pentru care criza economică este deocamdată doar prilej de mini-concediu acasă: o parte a bugetarilor. Înainte de a se sufoca complet, mediul de afaceri atrage atenția că, atât timp cât beneficiile celor de „la stat” nu se modifică, ne paște colapsul economic.
În acest context, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud – Est (PTIRSE) a lansat astăzi un apel la solidaritate, semnat deja de zeci de persoane.
”Acum, când sectoare întregi de activitate din mediul privat sunt afectate sau chiar închise, este momentul să tratăm criza economică deja instalată cu luciditate și solidaritate. Nu este corect ca salariile să fie reduse, în cazul angajaților din companiile particulare, principalul sector generator de taxe și impozite, iar ”la stat” să nu se schimbe nimic”, susține Radu Oprea, președintele PTIR-SE.
Acesta susține că în sistemul bugetar lucrează aproximativ 1,2 milioane de oameni, mulți în domenii cu activitate deja redusă, cum ar fi serviciile publice din instituțiile din subordinea administrației locale.
În vreme ce se estimează că 1 milion de români din sectorul privat vor intra în șomaj tehnic, cu aproximativ 2.000 de lei net /lună, bugetarii cu activitate redusă vor continua să fie plătiți cu salarii de 4.000 – 20.000 lei net/lună. Lor li se alătură beneficiarii pensiilor speciale, unde valoarea medie este de 6.600 lei/lună.
”Acest dezechilibru este nesustenabil economic, în condițiile actuale, este imoral, lipsit de responsabilitate și poate duce la un blocaj bugetar. Cu excepția angajaților din sectorul de sănătate, poliție și armată și a categoriilor implicate în linia întâi în lupta împotriva COVID-19, considerăm că restul bugetarilor ar trebui să nu mai primească sporuri, bonusuri, pensii speciale și alte avantaje atât pe perioada stării de urgență, cât și pe perioada crizei economice care va urma”, susține Oprea.
Petiția lansată de acesta poate fi consultată și, eventual semnată, la adresa https://www.petitieonline.com/apel_la_solidaritate_si_responsabilitate_in_vremuri_de_covid-19_si_nu_numai