Unul dintre cele mai importante proiecte energetice naționale a primit aviz de racordare și poate fi pus în funcțiune în scurt timp.
Este vorba de firma Ansthall Green Energy SRL, deținută de suedezii de la OX2, care a obținut de la Transelectrica ATR pentru un parc eolian cu o capacitate de 95,9 MW.
Unitatea va fi amplasat în localitatea Frumușița din județul Galați. Se estimează că punerea în funcțiune a centralei electrice eoliene se va face până pe 31 decembrie 2025, conform datelor Transelectrica.
Proiectul gălățean este cel mai avansat din portofoliul românesc al OX2, la acest moment. Compania are în dezvoltare în total 600 MW în proiecte eoliene pe țărm.
„Portofoliul geografic este împărţit jumătate în Constanţa şi jumătate în Galaţi-Brăila, reflectând potenţialul celor două regiuni”, a spus Lăcrămioara Diaconu-Pințea, directorul general al dezvoltatorului, la o conferință care a avut loc la Galați în aprilie, conform Economica.net.
Cât privește investiția de la Frumușița, valoarea estimată se ridică la 120 de milioane de euro și ar presupune amplasarea de turbine mari, cu capacități de 6 MW fiecare.
Vânt de milioane
OX2 nu este singura companie care vânează vântul ce bate pe dealurile județului. Compania de proiect Hoopeks International anunța în aprilie că a obținut avizul tehnic pentru racordarea la rețea a unui proiect eolian de 657 MW în Galați – investiție de 500 de milioane de euro.
Studiul de oportunitate a fost aprobat de Consiliul Județean Galați și acum se lucrează la planurile de urbanism.
Investiția se realizează pe teritoriul a 13 comune din Galați: Berești, Bălăbănești, Cavadinești, Smulți, Berești-Meria, Băneasa, Drăgușeni, Cerțești, Valea Mărului, Jorăști, Corod, Vârlezi, Suceveni.
Prin proiect se vor realiza 136 turbine cu o putere de 6,2 MW și 7 stații de transformare, conform datelor prezentate de Consiliului Județean Galați.