Astăzi (vineri, 20 februarie) toată lumea din Galați vorbește despre căldură. Cică de sîmbătă, CET-ul va opri sistemul de termoficare, lăsînd tot orașul fără căldură și apă caldă. Oricum, de zile bune cei mai mulți dintre gălățeni nu mai au așa ceva și supraviețuiesc în propriile apartamente, după posibilități. Închiderea totală a sistemului urban de termoficare va afecta, însă, și instituțiile publice, inclusiv școlile, grădinițele, creșele și spitalele. Asta ca să înțeleagă toată lumea cum stăm. Pentru că autoritățile nu prea dau semne că ar înțelege ceva. De aceea, le oferim un mic ajutor.
La ART. 47 din Constituție, în privința obligației statului se prevede „Nivelul de trai (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent”. Asadar, în momentul în care se vorbește despre închiderea sistemului de termoficare urban, trebuie să se țină cont în primul rînd de obligația statului (Guvern, Prefectură,Primărie, instituții subordonate) de a asigura cetățenilor un nivel de trai decent. Iar încălzire în timpul iernii sau apă caldă reprezintă cu siguranță ceva decent. Destul de simplu pînă aici.
O altă lege obligă autoritățile administrației publice locale din localitățile cu peste 20.000 de locuitori să numească un „manager energetic, atestat conform legislației în vigoare, sau să încheie un contract de management energetic cu o persoană fizică atestată în condițiile legii sau cu o persoană juridică prestatoare de servicii energetice agreată în condițiile legii și să întocmească programe de îmbunătățire a eficienței energetice în care includ măsuri pe termen scurt și măsuri pe termen de trei-șase ani”. (Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică publicată în Monitorul Oficial nr. 574 din 1 august 2014). Rîsul lumii, nu? Legea vorbește despre obligația de a îmbunătăți eficiența energetică, în timp ce la Galați se oprește sistemul de termoficare.
Concluzia este la îndemînă. Nu ai voie să-i interzici nici măcar unui singur cetățean accesul la condițiile elementare de trai (căldură și apă) doar pentru că ceilalți au datorii. Oricum situația în Galați este, în termeni politicoși, enervantă. Zeci de mii de gălățeni aflați în sistemul centralizat, fără datorii sau cu datorii mici, sunt pedepsiți din cauza unei minorități cu datorii mari.
PS. Dacă nu își pot îndeplini obligațiile de bază, cei din diverse funcții alese sau numite pot pleca definitiv acasă. Pentru că a ocupa o funcție publică reprezintă o onoare, dar în nici un caz o obligație. Iar cei care rămîn să fie trași la răspundere pentru atentat la siguranța cetățeanului.
Fără umor despre încălzire, legi și obligații ale autorităților

-->