Primăria Galați a definitivat metodologia/regulamentul de atribuire și folosire a locurilor de parcare și are de gînd s-o introducă în ședința de Consiliul local de la sfîrșitul lunii. Dacă va fi sau nu o măsură bine venită sau utilă rămîne de văzut, singura certitudine fiind că Primăria Galați se va alege cu o căruță de bani, fără să depună prea mare efort. Asta pentru că locurile de parcare care vor fi scoase la licitație există deja (mai bine spus sunt cele existente deja), în sarcina autorităților rămînînd doar marcajul, numerotarea și semnalizarea. Și încasarea banilor, desigur. Din păcate nu este sigur și unde se vor duce sau cum se vor cheltui aceste fonduri care se varsă la bugetul local. Asta pentru că în proiectul de hotărîre se specifică doar că fondurile vor fi folosite “cu precădere” pentru amenajarea de noi locuri de parcare. Ori dacă ne uităm la ce se întîmplă cu taxa de ecarisaj, acest “cu precădere” strecurat în textul hotărîrii poate fi unul extrem de sinuos/periculos.
Cît vom plăti și în ce condiții vom putea achiziționa un loc de parcare

Un loc de parcare va costa 150 de lei/an, asta dacă în parcarea din zona în care locuiești există suficiente locuri. Dacă nu, acestea se vor stabili printr-o licitație. De asemenea, în principiu se va acorda un singur loc de parcare pe apartament (nu vor primi cei care au garaje). Dar și aici pot exista excepții, în eventualitatea în care nu există cerere pentru locurile existente. În aceste cazuri pot primi locurile de parcare rămase libere persoanele fizice sau juridice din imediata apropiere (care nu au mai apucat un loc de parcare în zona aferentă imobilului în care locuiesc) sau se pot atribui mai multe locuri de parcare aceluiaș imobil (contra cost, evident).
Cei care vor ocupa abuziv un loc de parcare vor putea fi blocați și amendați
La condiții impuse pentru a pune mîna pe un loc de parcare avem actele ce țin de mașină (să fii proprietar, să ai ITP-ul făcut), dar și obligația de a fi cu taxele la zi (condiție obligatorie de a participa la procedura de atribuire).
Ar mai fi de spus că vor putea obține un loc de parcare doar persoanele fizice cu domiciliu (sau rezidente) în zonă sau persoanele juridice proprietare ale unor imobile arondate parcărilor în cauză.
Cei care vor pune mîna pe un loc de parcare îl vor putea folosi între orele 16.00 – 08.00, aceștia putînd face dovada că este locul lor printr-un tichet primit de la Primărie. Asta după ce au achitat integral tariful pe un an de zile. De altfel, ei au obligația de a expune vizibil în autovehicul acest tichet, în caz contrar putînd fi amendați cu o sumă cuprinsă într 100 – 1000 de lei. Aceeași amendă o vor primi și cei care ocupă în mod abuziv un loc în parcările amenajate.
Pot fi amendați și cei care-și blochează/marchează singuri (în orice fel) locul de parcare, cu o amendă cuprinsă între 800 și 1500 de lei. Toate aceste constatări se vor face de Poliția Locală sau împuterniciții Primarului. În acest sens va exista și un dispecerat, cu program permanent, care să răspundă solicitărilor, iar cei de la Gospodărire Urbană împreună cu Poliția Locală vor putea dispune blocarea/deblocarea sau după caz ridicarea și depozitarea mașinilor care au ocupat fără drept un loc de parcare în intervalul orar 16.00 – 08.00.
-->