Firma gălățeană abonată la asfaltările din bani publici, din județele Galați și Brăila, pe nume Tancrad SA, are din nou probleme majore cu o lucrare pe care a finalizat-o de curînd. Covorul asfaltic turnat de Tancrad pe str. Brăilei, cum urci de la Potcoava de Aur către Palatul de Justiție din Galați, a început să facă valuri. La propriu! De pildă, șoferii care prind semaforul de lîngă Casa de Cultură a Sindicatelor, înainte de a merge spre Țiglina, au constatat că, de cîteva zile, au apărut niște cocoașe în asfalt. De pe banda a treia pînă pe banda întîi sunt vreo 4-5 astfel de umflături, ca și cum asfaltul ar fi fost turnat în valuri. Tancrad a pus în această vară covor aslfaltic nou-nouț pe str. Brăilei, atît pe sensul de urcare, cît și pe cel de coborîre. Iată că la nici două luni de la recepția lucrării făcută de oamenii de nădejde ai primarului Marius Stan, treaba scîrție rău de tot, astfel că în următoarele zile str. Brăilei va intra din nou în reparații.
Nu este prima oară cînd cei de la Tancrad sînt nevoiți să revină asupra unor lucrări pe care tocmai le-au predat la cheie, “la nivel european”, după cum se bat cu cărămida în piept patronii Stăncic senior & Stăncic jr. Nu mai departe de săptămîna trecută, colegul Răzvan Postolache a scris aici despre prăbușirea străzii Gheorghe Asachi, la doar 5 zile de la inaugurare.
Ce spun cei de la Tancrad despre valurile apărute pe str. Brăilei
Astăzi (marți), în jurul orei 12.00, o echipă de muncitori de la Tancrad blocase banda a doua de pe str. Brăilei (pe sensul de urcare), în apropierea semaforului de lîngă Casa de Cultură a Sindicatelor (vezi foto). Acest lucru a făcut ca traficul să fie vizibil îngreunat, coada de mașini care aștepta la semafor întinzîndu-se pînă mai jos de Direcția de Finanțe. Pentru a putea trece de semafor către Țiglina, prindeai lejer de 5-6 ori “roșu”, ceea ce a însemnat timp mult pierdut de șoferi în trafic.
Am fost să îi întreb pe cei de la Tancrad, care blocaseră banda a doua, ce anume s-a întîmplat. M-am recomandat (am spus cum mă numesc și că sînt de la antidotul.ro), iar inginerul care îi coordona pe cei doi muncitori mi-a oferit o variantă de răspuns care, evident, scoate aproape de tot din culpă firma Tancrad. ”După cum vedeți, noi acum luăm probe din covorul asfaltic. Denivelările sau valurile, cum le ziceți d-voastră, au fost cauzate de tasare. Deci asfaltul nu s-a umflat, ci s-a lăsat pe anumite porțiuni. La prima vedere, vă pot spune că această tasare s-a produs pentru că a cedat vechiul asfalt turnat de-a lungul anilor. Noi în această vară am pus un covor asfaltic de 10 centimetri, după cum puteți vedea și în probele pe care le-am recoltat deja. Nu spun că e vina celor care în anii trecuți au tot turnat asfalt peste asfaltul deja existent, un astfel de verdict îl poate da doar laboratorul la care vom duce probele luate acum. Problema este că acest drum a fost făcut în urmă cu 40-50 de ani pentru un anumit tip de trafic, trafic care acum este în mod evident supradimensionat. Dacă o scîndură a fost proiectată ca să meargă un singur om pe ea, iar acum pe ea circulă trei sau patru oameni, e clar că vor apărea și problemele. Vom vedea ce soluții vom găsi pentru a remedia disconfortul apărut în urma tasării în această zonă”, mi-a spus specialistul de la Tancrad SA Galați.
