A venit Ignatul mai devreme pentru porcii din localitatea gălățeană Suceveni. Aproximativ 200 de animale din sat au fost eutanasiate de reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor(DSVSA). Din nefericire, porcii nu vor ajunge în oală și pe grătar deoarece în zonă a fost confirmată prezența pestei porcine africane.
- Localnicii din Suceveni au rămas fără porci
- Filtre de dezinfecţie la Suceveni
Necazul i-a lovit sâmbătă dimineață pe localnici. Aceștia s-au trezit cu satul plin de jandarmi, polițiști și oameni de la DSVSA îmbrăcați în costume de protecție . Aceștia le-au bătut la poartă și i-au invitat să renunțe la porci. Unii au protestat, de pomană.
„Trebuia să-i facă niște analize întâi, nu cu atâta panică și cu atâta zarvă în sat. Eu am doi copii de 3 și 5 ani, merg să-i liniștesc că o să intre și la noi. Poate să dea și 15 lei pe kilogram, nu ne interesează. Noi suntem țărani și îl creștem pentru copii. La Crăciun, este bucuria lor, să urce pe porc, așa este tradiția.” (localnică)
Alții au plâns, tot de pomană.
„Cum să nu plâng dacă l-am crescut de mic. L-au luat. Îl păstram pentru pomana fetei mele. Păcat! Eu cred că trebuia să-i facă injecție.” (pensionar)
Cei mai mulți nu s-au împotrivit, pentru că ar fi făcut-o de pomană.
„Suntem mici, noi ne conformăm, ce să facem? Ne-au pus să semnăm niște documente, urmează să trecem pe la Primărie să vedem ce facem …Au stabilt un preț. Ne vor da între 8 și 10 lei pe kg. Am rămas fără porc de Crăciun și nu o să avem de unde să cumpărăm. În zona noastră este posibil să dispară toți. Nu mai luăm porc, că poate iar vine și îl ia.” (localnic)
Prin sat a umblat și primarul comunei care a încercat să le explice oamenilor că situația este nasoală.
„Probabil se vor tăia toți porcii din sat. De câteva zile, eu sunt zi și noapte alături de oameni. Ce pot eu să fac? Nu știu ce să le spun oamenilor, este greu să le zic consătenilor mei că trebuie să renunțe la animale. Toți suntem supărați. Boala a apărut în două locuri, în urmă cu patru-cinci zile am avut două cazuri, a fost confirmată pesta porcină în două gospodării. Încă nu știm câți porci vor fi tăiați, mai puțin de 200 de animale.” (Marian Mitrofan, primarul comunei Suceveni)
La fața locului a ajuns și conducerea oamenilor în costume albe. Directoarea de la DSVSA a explicat că măcelul este necesar și legal
.„Trebuie să parcurgem etapele regulamentare ale comunicării centrale….uciderea preventivă este o măsură excepțională care se poate aplica în cazul lichidării rapide a focarului de boală, chiar și la suspiciune, pentru că acest virus al pestei porcine africane nu se transmite la om dar este de o agresivitate extrem de mare, care poate cauza dezechilibre economice și pierderi financiare foarte mari. Măsura privind uciderea preventivă a fost introdusă de legiuitor tocmai în ajutorul omului.” (Carmen Stroia, directorul DSVSA Galați)
Acesta este cel de al doilea focar de pestă porcina africană din județul Galați. Primul a fost confirmat în urmă cu șapte zile la o stână aflată la șase km distanță de localitatea Suceveni.