Câteva zeci de antreprenori din Galați – Brăila vor da cu subsemnatul la DNA, în perioada următoare, fiind cercetați într-un scandal de fraudare a unui program dedicat sprijinirii IMM. Acțiunea demarată la nivel național vizează nu mai puțin de 1.100 de companii.
Concret, în Regiunea Sud-Est (care include județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea) sunt cercetate 163 de firme din totalul de 3.150 înscrise în proiect.
La începutul lunii, Ministerul Economiei a fost avertizat că angajații mai multor bănci au profitat de faptul că aveau acces la platforma cu finanțările pentru întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și au accesat și date care nu le erau destinate.
Ar fi viciat astfel măsura 3, de granturi de până la 200.000 de euro acordate solicitanților, pentru investiții, anunțând antreprenorii care s-au înscris în ultimele ore ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a-și spori șansele.
„Există o serie de suspiciuni cu privire la scurgerea de informaţii cu privire la proiectele depuse. Din informaţiile noastre, angajaţi ai diverselor bănci au avut acces la această platformă şi la baza de date de aplicare la Măsura 3”, declara la începutul lunii Florin Jianu, președintele Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR), în cadrul unei conferinţe de presă.
În urma acestei sesizări, Ministerul Economiei a depus deja plângerea penală.
Conform Europa Liberă, sunt vizate 1.100 de firme din întreaga țară ce au depus aplicațiile cu 48 de ore înainte de finalizarea proiectului.
Procurorii suspectează faptul că managerii au știut ce numere să completeze în aplicație ca să primească banii statului, dar să aibă și cel mai mic procent posibil de finanțare proprie în proiecte.
În cazul regiunii noastre, au fost 440 de firme declarate câștigătoare, bugetul total alocat fiind de 292 milioane lei. O treime, respectiv 163, sunt pe lista neagră după ce au accesat proiectul în ultimele 48 de ore.