Pe principiul că “alţii reduc numărul parcărilor, nu fac altele noi”, primarul Ionuţ Pucheanu a anunţat, mai direct, mai voalat, că parcările noi nu fac parte din lista de priorităţi a mandatului său. Poate pe viitor, mai ales că, spune edilul, nici birocraţia nu îi este prietenă. Dar, până atunci, este posibil ca toate parcările din oraş să devină taxabile, pe modelul celor din micro 18, 19 şi 20, despre care am scris AICI. Vă amintim că Galaţiul este oraşul în care fiecare loc de parcare este disputat de cel puţin cinci şoferi, deoarece sunt 100.000 de maşini înmatriculate în judeţul nostru şi doar vreo 18.000 de locuri de parcare. Asta ca să nu mai vorbim şi de maşinile înmatriculate în alte judeţe sau în Bulgaria.
Plecăm de la următoarea premisă: prin toate periplurile mele în afara ţării nu mi-a fost dat să văd un oraş cu suficiente locuri de parcare care să deservească întreaga nevoie a populaţiei. Logica europeană şi studiile arată cu totul şi cu totul altfel. Europenii au început să diminueze numărul locurilor de parcare, nu să facă altele în plus. Nu e neapărat şi logica pe care vom merge la Galaţi, cel puţin pe zona parcărilor rezidenţiale. În privinţa locurilor de parcare rezidenţiale, proiectul nu poate cădea în sarcina altuiva, decât a primăriei. Doar că proiecte avem. Mai puţin bani. Aduceţi-vă aminte ce s-a întâmplat cu parcarea de la Pedagogic, acolo unde locatarii din zonă au stat mai bine de doi ani de zile cu molozul la geam, până când s-a realizat lucrarea. Când vom avea proiectul, dar şi banii alocaţi pentru proiect, atunci vom trece la demolări. Să ştiţi că nu e nimic ieftin.
Garajele vor rămâne în picioare
Deşi societatea civilă, prin vocea diverselor ONG-uri şi chiar a cetăţenilor, i-a cerut edilului să mai intre cu buldozerele şi prin garajele care adăpostesc mai mult butoaie decât maşini, acesta spune că nu este cazul momentan. Tot din lipsa banilor.
S-au mai demolat şi garaje. Acum, să dărâmăm toate garajele în condiţiile în care nu avem bani decât să punem în loc câteva parcări, şi să lăsăm zona ca după război nu e iarăşi o soluţie.
Şi, dacă ne mai luăm şi după faptul că anul acesta se va închide strada Brăilei, este foarte posibil ca şoferii să parcheze şi în scările de bloc, nu doar în faţa lor. Nu de alta, dar în alte părţi nu vor avea unde. Şi uite aşa se mai duc 10 procente la vot…