Două dintre stadioanele fanion ale Galaţiului, Dunărea şi Portu Roşu, sunt adevărate ruine. Deşi pe ambele se poate juca în continuare fotbal, gazonul fiind în stare bună, tribunele mai au puţin şi fie se transformă în jungle urbane, fie se dărâmă. Asta şi pentru că de mai bine de 30 de ani nu s-a mai investit prea mult în reabilitarea lor. Ba mai mult, pe stadionul din zona căminelor studenţeşti s-a şi pierdut o parte din teren, care a fost retrocedat. Nu există încă un gard care să delimiteze zona retrocedată, dar se vede diferenţa cu ochiul liber.
Universitatea Dunărea de Jos este prima care a anunţat că va reabilita baza sportivă din dotare, adică stadionul Portu Roşu. Cu ce bani, însă, nu se ştie momentan.
Vom încerca să acoperim cheltuielile necesare din fonduri europene. Dacă nu se va putea, noi deja am demarat procedurile pentru obţinerea avizelor, aşa că vom face cerere la ministerul învăţământului, să ni se dea bani din bugetul de stat. În cel mai pesimist scenariu, ne vom apuca de treabă din fonduri proprii.
Până la reabilitarea promisă, care va începe în 2019, stadionul va rămâne în aceeaşi stare avansată de degradare, cu buruieni în loc de scaune şi cu gropi în loc de bănci de rezerve. Başca, din loc în loc, mai sunt şi semne că unii gălăţeni au confundat stadionul cu propria toaletă.
Dunărea, de la legende la dezolare
Dacă acum 30 de ani, când Oţelul Galaţi învingea pe Juventus Torino cu 1-0, stadionul Dunărea se dovedea neîncăpător pentru gălăţenii care voiau să vadă meciul, în 2018 nu se mai strâng nici măcar 200 de oameni la o partidă de fotbal. Acum stadionul este mai potrivit pentru festivalurile de muzică rock şi cele de bere şi mici decât pentru competiţiile sportive. Primăria anunţă că va reabilita baza sportivă pe care Marius Stan promitea să o transforme într-un stadion de cinci stele. Dar pe rând, nu toată odată.
Primul pas pe care îl are în vedere primăria este modernizarea pistei de atletism şi în sensul acesta există deja pe portalul de licitaţii realizarea unui studiu de fezabilitate. Se va mai interveni şi în rest, dar pentru moment acesta este singurul proiect care a fost pornit.
În ceea ce îi priveşte pe gălăţeni, lehamitea este cuvântul de ordine. Tinerilor nu le pasă, iar bătrânii nu mai au interes.
Nu mă mai duc aşa des pe stadion. Poate dacă ar fi mai frumoase, ar merge lumea, dar aşa, să te duci să stai în soare, să nu ai nişte scaune cum trebuie, condiţii decente, mai bine stau acasă, la televizor.
Cel mai mare stadion din Galaţi, cu o capacitate oficială de 24.000 de locuri, dintre care 8.000 pe scaune, se afundă, aşadar, în studii de fezabilitate şi dosare, în loc să devină o bjuterie.