Va exploda sau nu în bugetul local bomba financiară legată de subtraversarea fluviului, anulată de actuala administrație? Magistrații gălățeni au decis să nu ia o hotărâre în acest sens săptămâna trecută și să mai lungească puțin așteptarea.
Una dintre primele decizii cu impact major luată de actuala administrație a fost să renunțe la proiectul de suflet al fostului primar, Marius Stan: tunelul pe sub Dunăre. Licitația pentru studiul de fezabilitate fusese câștigată de consorţiul Louis Berger, cu o ofertă de 3,8 milioane de euro.
Proiectul viza de fapt două tuneluri cu lungimea de 2,06 km, din care 1,56 km galeriile propriu-zise, săpate cu utilaje speciale, iar 0,5 km realizaţi prin săpătură deschisă. Fiecare tunel urma să aibă două benzi de circulaţie şi o bandă de urgenţă iar valoarea investiției era estimată la 230 de milioane de euro fără TVA.
La momentul renunțării, multinaționala susținea că ar avea de primit aproximativ 600.000 de euro, bani la care s-ar putea adăuga și eventuale penalități.
”Primăria nu a plătit absolut nimic până în momentul de faţă, iar Louis Berger nu a mai făcut nicio altă lucrare în acest sens. Tot avem discuţii vizavi de oportunitatea continuării acestui proiect, asta şi pentru că eu nu voi accepta să plătim nicio sumă de bani atâta timp cât lucrările sunt făcute într-o altă unitate administrativ-teritorială decât Galaţi. Nu avem niciun temei legal de a plăti forajele care au fost făcute la Tulcea! Am avut acum două săptămâni ultima întâlnire în acest, nu am ajuns, din păcate, la un numitor comun: nici dumnealor nu pot veni cu un argument legal solid, care să stea în picioare, în afară de a ne spune că avem contract. Nu e de ajuns! În cel mai rău caz, vom ajunge să ne judecăm. Acordul de voinţă între două părţi, Consiliul Local şi o entitate privată, nu poate exceda cadrul legal naţional”, declara Ionuț Pucheanu în februarie 2017.
În decembrie 2017 consorțiul apela la justiție iar procesul ar fi trebuit să ajungă la final săptămâna trecută. Doar că magistrații au decis să amâne finalul în septembrie, dând un nou termen pentru dezbaterea fondului.
Chiar și așa, e destul de puțin probabil să avem un deznodământ până pe 27 septembrie, când sunt alegerile locale.