Trebuia să se întâmpla și asta: locuitorii unui sat din județul Brăila au pus de o „răscoală” în momentul în care s-au trezit cu musafiri neinvitați de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Luni dimineață, oamenii îmbrăcați în costume de protecție și înconjurați de jandarmi au venit să le facă felul porcilor din sat după ce în zonă fusese confirmat virusul pestei porcine. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg deoarece veterinarii și jandarmii nu au fost primiți în curți de localnici.
Șefii veterinarilor alungați din satul Valea Cânepii, comuna Unirea, spun că oamenii au fost „agitați” de primar, el însuși veterinar.
Au fost probleme la Valea Cânepii. Cetăţenii au refuzat să permită accesul echipelor DSVA, jandarmilor şi militarilor, care participă la aceste acţiuni. Nu au vrut să ne lase să întrăm în curţi, atunci am retras echipele, s-a făcut o notă în acest sens cu cetăţenii care refuză. Mai departe, legal, nu ştiu ce vor păţi. Pentru că aici este o chestiune de importanţă naţională şi nu putem să ne jucăm cu unul vrea sau unul nu vrea. Oamenii nu conştientizează, îmi pare rău să spun asta. Vectorul principal este porcul mistreţ, dar circulaţia oamenilor şi a maşinilor este cea care în acest moment împrăștie acest virus…Pentru stabilirea despăgubirilor în cazul porcilor care sunt ucişi este o comisie, nu are treabă DSVSA sau Prefectura. Domnul primar minte, este cel care a agitat lumea acolo. Vă spun cu subiect şi predicat, şi îmi pare rău că este şi medic veterinar.
Problema este că „răscoala” s-ar putea termina prost pentru localnici.
Nu a fost necesară intervenția polițiștilor în localitate. În situația unui refuz se poate întocmi dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, articolul 352 din Codul Penal. Conform legii, persoanele aflate în această situație riscă închisoare între 6 luni și 2 ani sau amendă.
Porcul nu zboară din coteț, dar plutește pe Dunăre
În ceea ce privește porcii morți care plutesc pe Dunăre (vezi video), autoritățile spun că nu tot ce zboară sau plutește se mănâncă.
Referitor la porcii respectivi, în momentul acesta avem două echipe care merg pe Dunăre să verifice informația. Prima jumătate a fost efectuată deja şi nu se confirmă. Aştept răspunsul celei de a doua echipe. În momentul în care nimeni nu sună la 112 să dea informaţia şi face un filmuleț pe care îl pune pe net, este mai greu să identificăm locul şi momentul.
Filmările cu porcii morți care plutesc pe Dunăre și pe facebook au ajuns și sub nasul salariaților de la DSVSA.
Este periculos, cum să nu fie pericol? Dar vreau să vă dau un exemplu. Acum 10 zile s-a sunat la 112 tot aşa că un porc plutea pe Dunăre. S-a intervenit cu şalupele de la Poliția de Frontieră. Am scos acel porc, l-am dus la laborator, nu a avut pestă porcină africană. Dar tot aşa, poate să fie un porc care să aibă şi să împrăştie acest virus. Oamenii trebuie să anunţe imediat la 112.”
Aveți grijă ce pescuiți!