Să nu se mai spună că nu se întâmplă nimic (nici) pe faleza Dunării din Brăila, municipalitatea locală a făcut un prim dar hotărât pas către construirea unui adăpost pescăresc. Vestea bună este că fondurile sunt europene, nerambursabile. Vestea proastă ține de capacitate: beneficiarii sunt numărabili pe degetele de la o singură mână, în cazul cazării, de exemplu.
Așadar, în această săptămână Primăria Brăila a anunțat lansarea licitației pentru ”Măsuri privind îmbunătățirea siguranței pescarilor”, valoarea estimată fiind de 2 milioane de lei, fără TVA.
Construcția ar urma să se ridice în zona Bazei Nautice de la capătul Vadului Spitalului fiind de fapt refolosit spațiul dintr-o veche bază sportivă abandonată. Din cei 1.815 metri pătraţi, suprafaţa construită va fi de 549,10 metri pătraţi unde ar urma să fie asigurate 4 (patru, da doar patru) locuri de odihnă pentru pescarii comerciali de pe Dunăre, plus un spaţiu unde să poată fi depozitate 15 ambarcaţiuni într-o incintă acoperită şi 15 pe o platformă exterioară.
Tot în adăpostul celor patru ar trebui să existe și un atelier dedicat reparării ambarcațiunilor plus o ladă frigorifică unde să poată fi depozitat temporar, peștele capturat.
“Actualmente, inexistența unui adăpost pescăresc impactează (o ușoară siluire a limbii române, ”a impacta” din medicină este doar omonim, nu și sinonim cu „a avea impact”, n.a.) negativ asupra sectorului de pescuit și acvacultură, conducând la o creştere semnificativă a distanţei parcurse de către pescari între locurile de pescuit, de odihnă, de adăpost și de reparaţii pentru bărci și uneltele de pescuit și implicit și la scăderea intensităţii activităţii acestora”, se arăta în expunerea de motive a proiectului adoptat de Consiliului Local Municipal Brăila în aprilie, anul trecut,
Adăpostul va fi administrat, în primii cinci ani de funcționare, de Primăria Brăila, perioadă în care pescarii vor putea folosi gratuit facilitățile oferite. Nu se specifică dacă e doar cazul localnicilor sau pot beneficia toți cei care se ocupă de pescuit comercial, inclusiv gălățenii. Puțin probabil, la ce înghesuială se preconizează.