Dacă nu fac nimic, măcar promit. Acesta este sloganul după care se ghidează, de luni de zile, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Pe lista lucrurilor care ar trebui demarate se rostogolește, de câțiva ani, și un proiect complex ce vizează rezolvarea problemei deșeurilor menajere din județul nostru. Se rostogolește și se umflă la preț, că hârtia suportă multe, inclusiv zerouri europene scrise de zerouri ministeriale.
În octombrie 2017, Consiliul Județului primea un prim aviz pentru amenajarea unei gropi de gunoi în nord, la Valea Mărului.
”Sistemul de management integrat al deșeurilor include o stație de tratare mecano-biologică la Galați și o linie de sortare, o stație de compostare la Tecuci și o linie de sortare și o stație de transfer la Târgu Bujor. În proiect sunt prevăzute și pubele pentru cetățeni, în special pentru cei din județ, mașinile din comune plus containere mari de transfer de la o localitate la alta. Adică, va fi un sistem de management integrat al deșeurilor complet”, detalia cu acel prilej Costel Fotea, președintele CJ. Avansa și o cifră: aproape 60 de milioane de euro.
Dacă în plan local problema a mai fost pusă din când în când pe tapet, vorbindu-se la un moment dat chiar de o criză a unui gunoi ce nu-și prea mai găsea locul, la nivel național investiția a crescut pe hârtie și cam atât. Astfel, în februarie Ministrul Fondurilor Europene ieșea, prin Rovana Plumb, și prezenta proiectul de buget pentru anul 2019. Era bine spre roz: ”Este pentru prima dată de când România lucrează cu finanțare europeană când avem o alocare atât de semnificativă. Acești bani sunt necesari pentru a încheia contracte de finanțare pentru proiectele derulate din fonduri europene, pentru plățile efective pe care le vom face către beneficiari, pentru supracontractare și evitarea pierderii de bani europeni. Practic, am crescut bugetul cu 175 la suta fata de anul 2018 pentru a asigura un sprijin sporit de la bugetul de stat implementării proiectelor europene”, declara atunci ministrul Plumb.
Printre cele 10 proiecte cu care se lăuda era și cel al sistemului de management integrat al deșeurilor din județul Galaţi. Valoare: 101 mil. euro (că doar nu ne doare pixul să dublăm suma)!
Și-a reamintit de el abia luna trecută, când a anunțat victorioasă că ”următoarelor proiecte de investiții cu o valoare totală cumulată de cca. 5,5 mld. euro se estimează că vor fi aprobate pentru a fi finanțate din POIM până la sfârșitul acestui an”. Pe lista restrânsă la opt puncte rezista și proiectul gălățean, umflat cu încă un milion de euro, la un total de 102 milioane.
Rămâne de văzut, în aceste condiții, în ce măsură va fi respectat termenul avansat pentru finalizarea gropii de la Valea Mărului: septembrie 2019. Da, știu, până atunci mai e o singură lună.