“Orice autobuz costă bani. Acesta economiseşte banii!”. Acesta este sloganul sub care a fost prezentat ultimul model de autobuz urban hibrid al Mercedes Benz la Galaţi. Parcat în faţa primăriei, autobuzul a atras privirile celor care se plimbau prin zonă, dar nu suficient de mult încât să întrebe ce se întâmplă acolo. Nu vrem să dăm cu presupusul, dar cred că gălăţenii au văzut de prea multe ori filmul ăsta, în care un autobuz ultramodern este adus la Galaţi, arătat autorităţilor şi locuitorilor, iar decidenţii aleg să cumpere tot rablele aruncate de alţii.
De altfel, mai pe faţă, mai voalat, scopul aducerii acestui autobuz a fost, potrivit noii conduceri a Transurb, să arate că se poate face şi altfel de transport în comun.
Dacă am cumpăra autobuze măcar la jumătate din dotările acestuia, tot ar fi bine. Cert este că ne dorim ca de acum să aducem doar autobuze noi la Galaţi, să renunţăm la maşinile învechite. E greu, dar nu imposibil. Şi trebuie să lucrăm şi la mentalitate, pentru că oamenii au prostul obicei de a strica tot ce e nou
Sigur, nu zicem că nu sunt şi destui care lipesc gume de scaune, care rup tapiţerii, scuipă seminţe în maşinile noi ori stau cu picioarele acolo unde ar trebui să le fie fundul. Dar hai să ne uităm un pic la troleibuzele astea noi. Parcă nu arată aşa urât, nu? Şi a trecut ceva timp de când circulă pe străzile noastre. Poate, cine ştie, cu nişte autobuze moderne, s-ar mai civiliza şi unii călători. Dar, când îi plimbi cu trabantul, nu te poţi aştepta să aibă comportament de proprietar de limuzină. Nu?
Dorinţă ar fi, dar de unde bani?
Un astfel de autobuz hibrid, precum cel prezentat de Mercedes la Galaţi, are un preţ de pornire de 350.000 euro, el crescând exponenţial odată cu dotările. Ştiţi voi, alea care ne lipsesc acum, cum ar fi aer condiţionat, wifi, şi altele. Deci, în total, ar ajunge undeva la 500.000 de euro bucata, dacă ar fi cumplet dotate. Şi, la banii ăştia, până şi cei de la Mercedes recunosc că e greu pentru Galaţi să cumpere prea multe.
E dificil să fie schimbată o flotă de transport în comun bazată pe diesel cu una complet electrică. Lucrurile astea nu se întâmplă peste noapte. Sigur, ar putea fi achiziţionate unul sau două autobuze pentru transport în zona centrală a oraşului, dar cam atât. Să luăm de exemplu Clujul, acolo unde s-a făcut o comandă de 30 de astfel de autobuze şi s-a livrat deja primul lor, de 11. Dar acolo e infrastructură, iar aceste autobuze pot intra în circuit.
Practic, ni s-a spus că astăzi doar ni se arată autobuzul, că oricum se ştie că nu avem noi bani pentru aşa ceva. Apropo, nu ştie nimeni dacă domnul primar organizează, pe model de la capitală, nişte excursii all-inclusive printr-o ţară alăturată?
Până la autobuze noi, aşteptăm tramvaiele
Dacă la capitolul autobuze ne-am lămurit, Mihai Cadinoiu a ţinut morţis să aducă aminte că primăria va cumpăra nişte tramvaie, vreo 18 la număr, care să circule pe şinele vechi de zeci de ani. Şine care, evident, vor fi modernizate abia după ce vor veni tramvaiele.
Ne bucurăm că a rămas să cumpărăm tramvaiele de la Arad, pentru că asta înseamnă că produsul românesc penetrează şi piaţa internă. Legat de infrastructură, vor trebui făcute nişte modernizări ici şi colo. La spitalul de copii, spre exemplu, am înţeles că se va interveni anul viitor pentru modernizarea liniilor de tramvai. Ar mai fi de lucru şi între Patinoar şi depoul de tramvaie. Se vor face toate astea!
Iar, în timpul în care tramvaiele vor poposi liniştite în depou, pradă prafului şi ruginii, pe trasee vor fi tot autobuze. Şi da, tot alea vechi, că pentru alea noi nu avem bani!