În vreme ce prin alte primării (importante, cum altfel) digitizarea e doar o vorbă aruncată când se încing horele electorale, mica municipalitate din nordul județului oferă o adevărată lecție. Și-a propus copierea arhivelor în format electronic și a lansat astăzi o licitație, în acest sens.
Așadar, Primăria Tecuci a anunțat că pune la bătaie aproape 2,4 milioane de lei pentru a păși, în sfârșit, în noul mileniu. Licitația vizează ”Servicii pentru dezvoltare sistem personalizat pentru optimizarea serviciilor administrației locale și instruirea personalului”, ”Achiziționarea de echipamente hardware necesare implementării sistemului informatic”, ”Servicii de digitizare a documentelor din arhivă” și ”Licențe software de bază aferente infrastructurii sistemului personalizat pentru optimizarea serviciilor administrației locale”.
Pentru digitizarea arhivei s-au alocat aproximativ 820.000 de lei, restul fiind pentru diverse dotări și instruirea personalului.
La capitolul digitalizarea arhivei, Primăria Galați se poate lăuda cu o adresă electronică arhiva@primariagalati.ro și cam atât. Nu există nici măcar un buton de legătură pe pagina de internet a municipalității.
Se poate lăuda și cu copiatorul digital de documente e-Scan AGATE 10, cumpărat în 2011, adică acum aproape un deceniu. Soluția era destinată protejării documentelor vechi, atunci când acestea sunt scanate sau copiate. De atunci, veștile despre digitizarea arhivei au dispărut.
În imediata vecinătate, Primăria Brăila nu are nici măcar o adresă electronică pentru arhivă, în schimb serviciul se poate mândri că are în continuare fax!
Informație ce nu provoacă bucurii decât, eventual, altor instituții de stat ce mai au în dotare așa ceva. În lumea reală, faxul a cam dispărut de când cu inventarea poștei electronice, în care pot fi atașate și documente.
Ce se întâmplă prin țară? Primăria Roșiorii de Vede a accesat 3,8 milioane de lei, fonduri europene, pentru a-și pune arhiva în format electronic, municipalitatea suceveană investește 2,7 milioane de lei în același scop, la fel și-n Zalău (2,7 din cele 3,2 milioane de lei fiind tot sprijin european). Asta pentru a nu vorbi tot timpul doar de Sibiu, Oradea sau Cluj – Napoca.