Informația cunoscută de ceva vreme (așa cum dădeam de înțeles în acest articol) dar ținută la secret din motive de securitate a fost făcută publică astăzi, într-o conferință de presă la care au participat atât cei care au lucrat la proiect, cât și autoritățile reprezentate de primarul Ionuț Pucheanu.
Practic, vorbim de un mic tezaur care atestă importanța celui înmormântat acolo (cu siguranță un personaj militar), dar care a contribuit și la o datare mai exactă a acestui mormânt unicat, de o valoare științifică extraordinară.
Astfel, deși inițial fusese datat/considerat ca fiind un mormânt hypogeu de secol IV, în urma studierii foițelor de aur cu diferite motive geometrice, dar și a celor 20 de almandine (pietre de un roșu rubiniu, semiprețioase, din categoria granatelor) s-a ajuns la concluzia că datarea corectă este cuprinsă între sfârșitul secolului al II -lea și începutul secolului al III -lea, adică în plină epocă Romană la Dunărea de Jos.
Importanța mormântului hypogeu a fost explicată de arheologul Gabriel Jugănaru, cel care a coordonat lucrările atât la Cavoul Roman cât și la Poarta Han (cunoscută ca Poarta Turcească, dar care s-a dovedit a nu fi turcească). Mormântul este cel mai timpuriu de acest fel din toată această zonă. Vorbim de un mormânt unicat, de dimensiuni foarte mari, în care au fost descoperite 60 de cărămizi ștampilate cu inscripția Classis Flavia Moesica CLFM, ceramică, un arc sarmat sau accesorii din argint.
Alături de complexul de la Barboși și Poarta Hanului, Cavoul Roman poate reprezenta o atracție turistică extrem de importantă
Cum ar veni, oamenii de știință și-au făcut treaba și și-au prezentat raportul arheologic Comisiei Naționale de Arheologie care a și dat un aviz pozitiv.
Deci au dat verdictul și au explicat importanța științifică. Pe înțelesul tuturor, ba chiar în așa fel încât să priceapă și politicienii mai cârcotași sau care au ceva interese imobiliare prin zonă. Acum urmează consolidarea, restaurarea și punerea în valoare. Dar, din păcate, aceste etape cad în sarcina politicienilor și a aparatului administrativ.
Prezent la eveniment, primarul Ionuț Pucheanu a promis că atât pentru Cavoul Roman cât și pentru Poarta Han vor fi accesate fonduri europene.