Saci de gunoaie, pamperşi, resturi de mâncare, iarbă crescută printre scaunele rupte de ploaie, de vânt, de vreme. O cabină de proiecţie din care au mai rămas doar patru pereţi, şi ei şubrezi. Grădina de Vară “Central” era, cândva, una dintre principalele atracţii ale oraşului. Serile de vară aduceau câteva sute de gălăţeni în zonă pentru câte un film la lumina lunii. Acum, doar câinii maidanezi mai trec de poarta ruginită a fostului cinematograf. Situaţia juridică este ţapul ispăşitor, asta pentru că în ultimii ani autorităţile locale au tot spus că, dacă ar avea grădina de vară sub tutelă, lucrurile ar sta altfel. Numai că procesul dintre primărie şi RADEF schimbă primarii, numai situaţia juridică a locului nu.
Victorii doar pe hârtie
Pe 6 august 2014, un ONG local afirma, sus şi tare, că fostele cinematografe ale oraşului vor fi preluate de către municipalitate. RADEF-ul urma să renunţe la ele, iar proiecte îndrăzneţe se vedeau după colţuri. Între timp, nici primăria nu le-a mai preluat, nici RADEF-ul nu le-a mai dat, nici proiectele îndrăzneţe nu s-au mai văzut.
Se pare că demersul iniţiat de Asociaţia “Galaţi, oraşul meu” a avut ecou, aşa încât Primăria a contactat RADEF, proprietar al acestor spaţii. În sfârşit, intrăm în rândul oraşelor civilizate. După reabilitare ele se vor autofinanţa, prin vânzarea biletelor. Ulterior, nu vor mai necesita finanţare
La acea vreme primar era Marius Stan, iar preluarea cinematografelor ar fi însemnat o lovitură importantă pentru cel care pusese la intrarea în oraş “Bun venit în Noul Galaţi”. Dar, aşa cum acea placă a fost năpădită de buruieni, nici cinematografele nu au scăpat de virusul degradării.
Chiar înainte de predarea ştafetei, administraţia Stan a anunţat că vina pentru situaţie aparţine exclusiv RADEF.
Primăria a solicitat RADEF să trimită un reprezentant la Galaţi pentru inventarierea şi evaluarea patrimoniului, însă nu am primit răspuns. Noi ne-am arătat toată disponibilitatea, însă nu putem prelua nimic fără să facem o evaluare exactă şi o inventariere a imobilelor şi bunurilor, a activelor şi a pasivelor.
Noua administraţie, la fel de bătăioasă. În declaraţii!
La preluarea frâielor oraşului, administraţia condusă de Ionuţ Pucheanu a decis să susţină mai degrabă construirea unui multiplex la Mall, nicidecum preluarea şi reabilitarea cinematografelor existente. Mai ales că pentru multiplex investiţia a fost exclusiv privată.
Ulterior, aceştia au anunţat, ocazional, că se încearcă preluarea fostelor cinematografe, dar numai în anumite condiţii. Asta şi pentru că RADEF îşi dorea ca cel care le preia, să plătească şi restanţele financiare acumulate. Şi, cum o cale de mijloc nu s-a găsit, am ajuns să avem parte de un peisaj precum cel de astăzi.
Grădina de Vară a cinematografului Central este plină de gunoaie, semn că cei care locuiesc în zonă nu se mai sinchisesc să meargă până la containere, ci aruncă sacii menajeri direct peste gard. Iar o potenţială reabilitare în acest moment ar putea costa mai mult decât demolarea (cinică, e drept) şi transformarea grădinii de vară într-o parcare!