Seria „Cele 7 minuni ale lumii gălățene”, episodul balcoanele supraetajate din oraș. Chiar dacă Primăria anunță o mulțime de proiecte minunate, realitatea urbană este tristă, gri și, uneori, în afara legii. Pe lângă garajele inestetice și maidanele pline de gunoaie, prin colțurile orașului s-au aciuat zeci de balcoane fără noțiuni de estetică și fără autorizație.
Balcoanele supraetajate au apărut în diferite zone ale orașului. Unele sunt mai mari decât apartamentul, altele îs atât de urâte încât ar speria și un taliban bătrân, iar cele mai multe au fost realizate fără autorizație. Cine naiba să le verifice? Acolo trăiesc niște cetățeni cu drept de vot și nici un primar de la revoluție încoace nu a avut curajul să-i deranjeze. O spunea recent, în presa centrală, unul dintre arhitecții cunoscuți din orașul Galați.
„Balcoanele au fost construite în diferite perioade, pe principiul mușchii mei pot face asta. În mod paradoxal, multe dintre ele au și primit autorizații de la foștii primari de tristă amintire a Galațiului. Unii au primit amenzi și au intrat în legalitate, fiecare cum s-a descurcat. Tot Galațiul este plin de astfel de bazaconii și dacă nu-i întreabă nimeni nimic… Sunt situații în care balconul e mai mare decât camera, sunt situații în care balconul e supraetajat, este periculos. Viața bate filmul, din păcate.” (Sergiu Porumboiu, arhitect)
Anul trecut, Primăria Galați a solicitat Poliției Locale să inventarieze balcoanele construite la blocurile din oraș. Partea frumoasă este că proprietarii construcțiilor de lumea a treia nu pot fi amendați.
„La nivelul Poliției Locale se află în desfășurare, începând cu luna februarie a anului 2018, o acțiune de identificare și inventariere a tuturor balcoanelor şi extinderilor executate la blocurile din municipiul Galaţi. Aceste verificări au fost începute în zonele Micro 20 și Micro 21, urmând ca să se efectueze pe întreg teritoriul al municipiului Galați. La finalizarea acestei acţiuni, rezultatul va fi comunicat Primăriei Galaţi care, în baza legislaţiei în vigoare, va dispune măsuri pentru intrarea în legalitate a acestor construcţii. Totodată, vă aducem la cunoștință că aceste extinderi au fost executate în urmă cu 20 – 30 de ani și, drept urmare, nu se pot aplica sancțiuni contravenționale deoarece în conformitate cu prevederile art. 31 din Legea nr. 50/1991 – privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, actualizată, “dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei.” (Biroul de Presă al Poliției Locale Galați)
După ce va inventaria toate balcoanele din oraș, Poliția Locală va notifica și, eventual, va amenda asociațiile de proprietari în care se constată astfel de situații. Asta mai târziu, după alegeri.