La marginea judeţului Galaţi, weekendul trecut a fost instituit un filtru de control de către Poliţie. Astfel, au fost verificate toate maşinile de tonaj mare care treceau în judeţul Vrancea, dinspre Galaţi şi Brăila, pentru limitarea transportului neautorizat de animale, dar şi pentru evitarea răspândirii virusului pestei porcine.
Şi, chiar dacă autorităţile locale din Năneşti, prin vocea primăriţei Nuţi Balinca, spun că totul este sub control şi că nu există încă probleme cu pesta porcină, oamenii spun speriaţi şi spun că preferă să sacrifice singuri animalele, decât să îi lase pe veterinari să le ucidă şi să le arunce într-o groapă comună.
Am doi porci mici, sănătoşi. Nu vreau să mă gândesc la pestă, deşi recunosc că mi-e frică. Dar, dacă aud ceva, pun zăvorul la poartă şi îi tai. Doar nu o să îmi sară cineva gardul… Porcii îi tai şi îi bag la ladă. Îi mănânc eu, mă îmbolnăvesc eu şi gata. Nu moare nimeni altcineva. Cum să îi las să îmi fure porcii crescuţi de mine, cu banii mei?
Există, însă, şi oameni care spun că îi vor lăsa pe veterinari să îşi facă treaba.
Aşa am auzit, că dacă e vreun semn de boală, trebuie să anunţăm doctorul, să vadă ce e de făcut. Ne îmbolnăvim şi noi, cum să nu sunăm la doctor? Mâncăm pui de Crăciun, dacă porci nu o să mai avem, ce să facem altceva?
Şi, dacă la Galaţi nu a mai fost confirmat nici un caz, la Brăila sunt deja 20 de focare de infecţie.
DIn fericire, toate testele pe care le-am făcut au fost negative. Nu mai avem nici un caz confirmat în Galaţi de pestă porcină.
Reprezentanţii ANSVSA Brăila nu au putut fi contactaţi. Pentru moment, filtrul de control de la Năneşti a fost ridicat, dar există posibilitatea ca în zilele următoare, în funcţie de evoluţia situaţiei virusului, să fie reinstituit.