O veste extrem de bună pentru gălățenii din Filești, Barboși, Traian Nord sau toți cei care nici până la această oră nu au fost racordați la rețeaua de apă și canalizare: în continuare nu vor fi, dar prestatorul de servicii investește 11 milioane de lei în ferme fotovoltaice. Dacă nici asta nu mai e o veste bună, înseamnă că nu mai știm să recunoaștem una.
„În prezent, alimentarea cu energie electrică a obiectivelor societății Apă Canal SA se face din rețeaua de medie/ joasă tensiune a operatorului de distribuție. Estimăm ca la finalizarea investițiilor demarate prin „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă si apa uzata in judetul Galati in perioada 2014-2020” să se înregistreze o creștere semnificativă a cantității de energie electrică consumata. Având în vedere și creșterea accelerată a prețului energiei electrice din ultimii ani, investiția în instalații de producere locală a energiei electrice cu panouri fotovoltaice devine o prioritate pentru reducerea costurilor de operare și pentru programul de sustenabilitate al companiei”, se arată în expunerea de motive a companiei care operează deocamdată în 34 de orașe și comune din cele 65 de unități administrativ teritoriale ale județului Galați.
Asta fiind spuse, prin curțile unor obiective ale Apă – Canal ar urma să fie instalate „ferme fotovoltaice, în variantele sol, acoperiș sau mixt”. Sunt vizate 5.300 de panouri cu o capacitate instalată de minimum 2,6 MWp.
„Având în vedere necesitatea reducerii costurilor de exploatare, se impune construirea unor ferme fotovoltaice pentru autoconsum. Implementarea unui sistem de producere locală a energiei electrice cu panouri fotovoltaice reprezintă cea mai buna oportunitate pentru reducerea consumului de energie electrică convențională și pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. El are rolul de a asigura o energie curată, pe o durată de cel puțin 20 ani, energie ce va fi consumată în totalitate în procesul tehnologic al instalației respective” insistă, cu cacofoniile de rigoare, reprezentanții Apă – Canal.
Asta este, dacă „se impune”!
Cât privește utilitățile gălățenilor văduviți de ele, s-ar părea că încă nu „se impune” să le aibă.