Unde dai, și unde crapă. Primăria Galați a făcut ditamai proiectul pentru situl arheologic de la Tirighina-Barboși ca să afle că ,în urmă cu 2000 de ani, oamenii de pe aceste meleaguri trăiau mai bine decât în prezent. Nu aveau internet gratuit, curent electric și gaze, dar localitățile erau sistematizate, păzite și curate, iar locuitorii aveau obiecte de lux. Altfel spus, o duceau mai bine decât contemporanii lor, ceea ce nu se întâmplă cu urmașii lor din secolul 21.
Nu o spunem noi, ci arheologii care și-au băgat nasul în complexul de la ieșirea din Galați. Ei vorbesc despre descoperiri importante, printre care un turn de observație unic în această parte a lumii.
„Este unic pentru că nu există turnuri cu opt laturi în zona de sud-est a Europei. Nu avem până acum analogii pentru acest tip de turn. Are un diametru de opt metri, un turn care avea cel puțin un nivel și de acolo se puteau observa toate împrejurimile: spre Siret, spre nord, spre est, către Dunăre. Noi am găsit în interiorul lui cinci monede care sunt încadrate la mijlocul secolului II după Hristos.” (arheologul Gabriel Jugănaru)
Arheologii au descoperit mai multe locuințe și au decis să restaureze câteva pentru a fi studiate de cercetători și vizitate de turiști.
„Am mai găsit o serie de locuințe din secolul II după Hristos, din care s-au păstrat acoperișurile care s-au prăbușit și sistemul de canalizare. O dovadă că toată înălțimea Tirighina era sistematizată, așa cum multe zone din România nu sunt astăzi. Vor fi puse în valoare numai patru din ele. Zona va deveni un centru de cercetare și atunci trebuie să lăsăm și pe alții să cerceteze, pe viitoarele generații de arheologi.”(arheologul Gabriel Jugănaru)
În mod ironic, Primăria Galați, învinsă de țânțarii contemporani, de surpările încăpățânate și de gunoiul zilelor noastre, a fost cea care a comandat lucrarea arheologică. Intenția este bună: cu bani europeni, situl arheologic ar trebui să devină un obiectiv turistic și științific important.
„Situl arheologic va fi reabilitat și pus în valoare, va avea un muzeu de sit și centru de informare, va găzdui expoziții permanente și temporare. Totodată, se vor organiza diferite evenimente: festivaluri, concerte, lansări de carte și alte acțiuni culturale…. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 15.416.890,99 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 8.583.145,78 lei.” (Primăria Galați)
Proiectul va fi implementat până la data de 31.10.2020. Dacă în oraș se păstrează ritmul actual de „dezvoltare”, este posibil ca, la final, mulți gălățeni să dorească să trăiască în castrul roman.