Asfaltul prost își trăiește ultimele zile în trei cartiere din Galați. Asta am scris-o așa, să ne mai destindem, că e week-end și doar n-o să intrăm încrâncenați în el. Puteam începe textul și altfel: municipalitatea vrea să dea gură slobodă mai multor canalizări. De week-end, am mai zis.
Serios vorbind, că e pe bani (27,4 milioane lei), Primăria anunță „reparații sistem rutier și regenerare urbană cartierele Micro 19, Micro 20, Micro 21”. Adică mai o lopată de asfalt, mai un loc de parcare, un trotuar, deja cred că am zis cam mult și se termină banii.
Până depășim faza pe licitație, în care suntem acum, și ajungem la faza pe lucrări, să ne oprim puțin la cea motivațională: ce-i mâna pe ei în luptă. „În prezent, zonele din interiorul cartierului Micro 20 au suferit o dezvoltare haotică, cu impact negativ asupra locuitorilor, inclusiv prin scăderea gradului de confort”, se arată în Hotărârea de Consiliu Local din septembrie 2020.
Adică noul primar Pucheanu se plânge de vechiul primar Pucheanu că a dezvoltat „haotic” Micro 20, pe urmele predecesorilor Stan, Nicolae și Durbacă.
„Degradările au apărut ca urmare a traficului intens și greu, o capacitate portantă necorespunzătoare pentru traficul actual, o lipsă de întreținere adecvată condițiilor climaterice, de trafic și duratei de exploatare care au condus la periclitarea siguranței”, se mai arată în HCL.
Care mai remarcă sistemul de canalizare pluvială considerat funcțional, „dar preluarea și evacuarea se face (se fac e corect gramatical, acord cu subiect multiplu, dar trecem peste când e vorba de treabă, n.r.) necorespunzător, întrucât nu sunt prevăzute suficiente guri de scurgere, iar acolo unde există sunt fie colmatate, fie aflate într-un stadiu avansat de degradare”.
Vaaai, așa ceva, mai că te așteptai ca inițiatorul, primarul Ionuț Pucheanu, să-și anunțe și demisia după ce și-a făcut autocritica.
După micul preambul, să vedem cu ce ne alegem de banii ăștia: cu lucrări de reparații pe str. Furnaliștilor 1 – tronson între B-dul Dunărea și intersecția str. Furnaliștilor 2; str Furnaliștilor 2 – tronson cuprins între str. Furnaliștilor 1, Aleea de cartier și blocul A5 sc.7; Aleea carosabilă de cartier – cuprinsă între str. Furnaliștilor 2, blocul B5 (str.Oțelarilor); str. Furnaliștilor 3 – tronson cuprins între blocurile I2, sc.4 / G4 și B-dul Galați; str. Furnaliștilor 4 – tronson cuprins între bloc J6 și str. Furnaliștilor 3; str. Furnaliștilor 5 – tronson cuprins între B-dul Dunărea (intrare) – B-dul Dunărea (ieșire); str. Furnaliștilor 6 – tronson cuprins între str. Furnaliștilor 5 și str. Furnaliștilor 7; str. Furnaliștilor 7 – tronson cuprins între B-dul Dunărea (intrare) – cu 2 ramificații: între blocurile B9 – B10 – B11 care formează o buclă, respectiv între blocurile C8 – C9 -C10 și limita sud cartier Dunărea.
Pe vechiul HCL, valoarea totală a lucrărilor era ceva mai mică, de 16,3 milioane lei și se amenajau odată cu asfaltarea 2.600 mp de spații verzi (nu mare lucru, cam cât trei terenuri de handbal) și 1.450 locuri de parcare.