Sistemul centralizat a murit, trăiască microcentralele de cartier. Cam așa sună pregătirile de iarnă ale administrației Pucheanu. Care se jură pe roșu de Calorgal că din cele 91.500 de apartamente doar 14.000 au mai rămas dependente de sistemul centralizat sau mai bine spus la mila celor 24 de puncte termice.
Vine iarna bine-mi pare, doar că microcentralele sunt în momentul de față deabia în stadiu de analiză a ofertelor. De fapt, Primăria Galați speră ca procedura de ofertare să se finalizeze pe data de 8 septembrie. Nici în ceea ce privește branșamentul cu gaze nu avem vești prea optimiste întrucât doar pentru 11 microcentrale există emis un ordin de începere al lucrărilor. Sperăm ca pentru restul să nu se apeleze la jandarmerie.
Trebuie precizat că, din cele 24 de microcentrale, 20 vor deservi aproximativ 6.000 de apartamente din circa 50 de asociații de proprietari din cartierele Centru, Mazepa I, Țiglina I, Micro 16, Micro 19, Micro 21, Aurel Vlaicu, Micro 14, Micro 39 – 40, iar patru dintre ele vor furniza căldură către o serie de instituții publice.
Nici cu ajutoarele de căldură Primăria Galați nu prea se mișcă cu talent în conturile gălățenilor
Primăria Galați se laudă că, în ceea ce privește ajutorul de 3000 de lei oferit celor care vor să-și achiziționeze un sistem de încălzire au fost depuse deja 2212 dosare. Problema e că s-au făcut efectiv plăți doar către 617 solicitanți. Dar ce-i drept programul este în desfășurare.
Desigur, rămâne destul de jegoasă problema apei calde. Se pare că lungile perioade în care gălățenii au fost obligați să se obișnuiască cu dușurile reci au redus considerabil numărul celor care mai sunt dependenți de sistemul centralizat.
Sau cel puțin așa vrea să ne facă să credem administrația Pucheanu care susține că, la data de 15.07.2018, în Galați mai erau doar 400 de clienți ai sistemului centralizat care și-au exprimat dorința (nu se știe exact unde) de a le fi furnizată apă caldă, ceea ce reprezintă o pondere de 0,44% din numărul inițial.