După ce la începutul anului 2018 primăria Brăila a luat decizia supraimpozitării proprietarilor de clădiri istorice din centrul vechi al orașului cu 500 la sută, acum vine cu un regulament de întreținere a acestora. Semn ca istoria nu este uitată. La polul opus se afla administrația locală gălățeană, care mai vede centrul vechi doar în ilustratele colecționarilor, în timp ce clădiri cu semnificație istorică se dărâmă.
În 2018, edilul Brăilei spunea că și-ar dori ca legislația în vigoare să vină cu alte soluții pentru refacerea clădirilor istorice, nu doar cu amenzi.
“Ar fi, într-adevăr, utilă o legislaţie revizuită în domeniu, dar momentan atât permite legea. Brăila este unul dintre oraşele cu cele mai mici impozite din ţară, iar o mărire semnificativă a impozitului pentru cei din centrul vechi ar însemna o mărire pentru toată lumea. Nu putem face asta. Nici nu putem mări impozitul pentru aceste clădiri cu mai mult de 500 la sută”(Marian Dragomir, primarul Brailei)
Soluția vine, însă, nu de la guvern, ci chiar de la arhitectul șef al orașului, care propune un set de reguli pe teu proprietarii construcțiilor din zona veche a urbei.
“Dorim să oferim proprietarilor de clădiri din centrul istoric un ghid de bune practici, în care să li se spună ce materiale să folosească, ce culori și să-i îndrume în această direcție. La întocmirea acestui ghid ne-am consultat și cu cei de la Direcția Județeană de Cultură, cea care dă avizele pentru lucrări la clădirile din centrul istoric”(Corina Anghelescu, arhitect șef Brăila)
În plus, edilul dă asigurări că municipalitatea va continua să renoveze edificiile istorice pe care le deține, pentru a da un bun exemplu.
Unde este centrul vechi al Galațiului
Deși unele ONG-uri se zbat de ani buni să îi convingă pe politicienii gălățeni de importanța unei zone pietonale în centrul orașului, măcar pe timp de weekend, cu clădiri reabilitate și locuri pe care turiștii să le viziteze cu plăcere, autoritățile continuă să… Schimbe bordurile!
Iar cel mai bun exemplu în acest sens este palatul Simion Gheorghiu care, deși este deținut de municipalitate, continuă să se degradeze pe zi ce trece.
Iar în curând, nici măcar colecționarii nu vor mai avea ce fotografii să strângă din centrul vechi al orașului. Pentru că el nu va mai exista.