În prag de iarnă şi cu sistemul centralizat închis, pe motiv că este “un sac fără fund”, autorităţile îi avertizează pe gălăţeni să fie atenţi la mijloacele de încălzire folosite. Riscul de incendii este în creştere, iar diferenţa dintre viaţă şi moarte poate fi făcută de o clipă de neatenţie, din spusele celor de la ISU. Aşa că, în timp ce aşteaptă ajutorul de încălzire care nu mai vine ori microcentralele de cartier, gălăţenii sunt îndemnaţi să supravegheze constant celelalte mijloace de încălzire, fie că e vorba de sobe, reşouri sau calorifere electrice. Ori ochiuri de aragaz, dacă mai sunt oameni care practică metoda asta.
Prin intermediul unui comunicat, reprezentanţii Inspectoratului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă avertizează asupra acestor riscuri.
Toţi cetăţenii, indiferent că sunt proprietari de apartamente sau case, conducători de instituţii sau societăţi, trebuie să manifeste o atenţie mai mare protejării proprietăţii împotriva focului. Statistica evenimentelor a scos în evidenţă că pe timpul sezonului rece, cele mai frecvente cauze şi împrejurări de incendiu sunt legate de instalaţiile de încălzire (sobe, aeroterme, reşouri, radiatoare etc.), instalaţiile electrice, folosirea mijloacelor cu foc deschis ca surse de iluminat, fumatul în locuri cu pericol de incendiu, exploatarea cu defecţiuni a maşinilor şi aparatelor de gătit. Pentru a evita un eveniment nedorit (incendiu, explozie) care să producă pierderi de vieţi omeneşti sau importante pagube materiale, se recomandă: curăţarea sobele şi coşurile de evacuare a fumului periodic, pe timpul sezonului rece; exploatarea mijloacele de încălzire în conformitate cu prescripţiile tehnice emise de producători; interzicerea amplasării materialelor combustibile la o distanţă mai mică de 1 m faţă de mijloacele de încălzire; interzicerea folosirii mijloacelor de incălzire improvizate; ATENŢIE — aragazul este produs pentru a vă ajuta la gătit, nu pentru încălzirea locală, riscaţi să vă intoxicaţi.
De altfel, la Brăila a şi fost un astfel de caz, chiar săptămâna aceasta. Un apartament din centrul oraşului a fost cuprins de flăcări.
S-a intervenit cu patru ASAS. Au ars bunurile din doua camere de locuit, dar şi 200 mp de acoperiş. Au afectate un hol, o baie şi 2 spaţii comerciale de la parterul imobilului. Chiriaşii au aprins focul în sobă şi au plecat de acasă. Cauza probabilă a incendiului este jarul sau scânteile căzute din sobă pe podea.
Elevii gălăţeni, expuşi pericolelor
Pentru că până la rezolvarea problemei căldurii în instituţiile de învăţământ nu sunt alte metode, mulţi părinţi au decis să aducă în clase calorifere electrice şi aeroterme, însă se plâng că nu pot să le cupleze pe toate ori să le ţină în priză suficient de mult pentru a încălzi încăperile din cauza instalaţiilor electrice vechi.
Am adus aeroterma de acasă, dar învăţătoarea ne-a zis că nu poate să o ţină prea mult în priză, că se aude ca şi cum ar face scurtcircuit. O să ţin copilul acasă până se rezolvă cu căldura, că aşa e la noi. Ne dăm seama că nu am terminat treaba când vine frigul. Decât să facă pneumonie la şcoală, prefer să îl ţin acasă. Câteva zile nu moare nimeni!
Cert e un lucru. Au mai rămas câteva zile de frig în şcoli şi, dacă ar fi să ne luăm după autorităţi, ceva mai mult de o lună de frig în casele care depindeau de sistemul centralizat şi vor depinde, din iarna asta, de microcentralele de cartier. Sau ar trebui să depindă de ele.