Tradiții locale: vineri, 5 aprilie, în a 36-a zi a primăverii a cântat cucul pe malul Dunării. Nu orice fel de cuc, ci unul fudul, îmbuibat și cocoțat pe partea superioară a lanțului trofic și bugetar. Este vorba despre Răzvan Cuc, cel mai ministru al transporturilor din cel mai Guvern al Românicii. Vineri, dumnealui (Cuc-ul) a venit la Brăila ca să vadă în ce poziție mai stă podul de la Brăila.
Conform tradiției, atunci când cucul cântă pe malul Dunării, localnicii își curăța colacii de tip rățoi și se pregătesc de marea plecare la mare. În cazul de față, brăilenii și gălățenii mai au de așteptat câțiva ani. Asta dacă vor să ajungă pe litoral trecând peste podul cel mare și frumos de la Brăila. Dacă nu, să se ducă la bulgari și la greci, pentru că este mai ușor de ajuns!
Oricum, în timpul vizitei ministrului Cuc pe șantierul podului de la Brăila nu am aflat mare lucru. Cică lucrarea este în grafic, plățile de la Guvern se fac la timp, iar banii europeni o să vină și ei după ce vor învinge birocrația. Nimic nou sub soare, noroc cu un director de la compania Astaldi care s-a apucat de promis luna de pe cer și podul de pe apă: „În trei ani din acest moment se va circula pe pod”, a anunțat Dragoș Burlan, directorul tehnic al companiei italiene care face podul (de) la Brăila.
Muncitorii din subordinea lui Burlan au amenajat drumul tehnologic care traversează șoseaua de pe digul Galați-Brăila. Acolo a fost montat un semafor, dar planul este să se construiască un sens giratoriu. De asemenea, muncitorii cei harnici vor începe în curând să lucreze la realizearea blocurilor de ciment de care vor fi legate cablurile podului. Forfota de pe șantier nu l-a convins pe ministrul Cuc.
„Mobilizarea este pentru început satisfăcătoare, bineînţeleles că se poate mai bine, dar m-a sigurat constructorul că se va mobiliza şi mai intens. O să mă vedeţi şi pe mine pe şantier, pentru a vedea dacă își ţine promisiunea.” (Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor)
La final, ministrul a constatat că vizitele anunțate îi determină pe constructorii de pe șantiere să facă podul în fața demnitarilor, ca să se facă luntre și punte pentru a trece cu bine peste trasul de perciuni și declarațiile televizate. Cică de acum încolo, vizitele vor fi anunțate doar cu jumătate de oră înainte de sosirea în zonă a popoului guvernamental. Probabil, la fel se va întâmpla și cu lucrările de infrastructură: se vor opri la jumătate de oră de la plecarea demnitarului.