Drumul de la Evul Mediu până în prezent nu este atât de lung, mai ales dacă este pavat cu intenții bune și cu fonduri europene. Prin praful gros de Covurlui își face loc o șosea modernă care se va așeza fix peste un drum tradițional, cu mult pământ și pietre. Pentru că trebuia să poarte un nume i s-a spus Drumul Județean 255.
Știrea, pe scurt, este cam așa. DJ 255 care face legătura între comunele gălățene Pechea, Suhurlui, Rediu, Cuca, Fîrțănești șiMăstăcani, până în DN 26, va fi modernizat în cadrul unui proiect european. Totul va costa peste 14 milioane de euro, iar la final drumul va avea porțiuni cu iluminat modern, piste pentru bicicliști și stații de autobuz dotate cu panouri fotovoltaice. Și va avea asfalt, pentru că am uitat ce era mai important.
O treime din drumul lung de 35 de kilometri este din pământ și patră. Spun autoritățile că drumul nu a mai fost asfaltat de pe vremea lui Ceaușescu și că pe numeroase porțiuni asfaltul a devenit o legendă. Practic, vreo 10 kilometri s-au transformat în pistă pentru căruțașii amatori de șpritz și de adrenalină.
„Aproximativ 10 km sunt de pământ, există și porțiuni cu piatră. Practic, sunt sectoare întregi în care nu intră nici căruțele dacă plouă. Au fost asfaltate în urmă cu 30 de ani, dar asfaltul a rămas la nivel de pete. Drumul pe care nu pot merge nici căruțașii va fi complet modernizat, pe anumite porțiuni va fi iluminat modern, piste pentru bicicliști și stații de autobuz dotate cu panouri fotovoltaice. Drumul are 35 de kilometri și la final va fi complet schimbat, va avea acostamente, șanțuri, podețe în dreptul curților.” (Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați)
Călătoria în timp a drumului județean va începe peste câteva săptămâni și se va termina în cel mult 20 de luni. La final, căruțașii vor fi nevoiți să cumpere mașină, măcar bicicletă, sau să aștepte cel puțin 30 de ani, poate, poate, drumul o să dispară din nou.