De data asta, nu au mai fost de vina inspectorii direcției Sanitar-Veterinare și nici nu s-a mai auzit pocnetul scurt al pistolului de asomat. Acum, la venirea primei zapezi adevărate din acest an, mii de cuțite au fost ascuțite și tot atâtea focuri au fost aprinse. Ignatul a venit mai devreme și s-a desfășurat exact ca pe vremuri.
Sâmbăta dimineață, ora 8.00. În comuna Piscu, godacii parca știau că îi așteaptă sfârșitul. Gospodarii se pregăteau în tihnă de momentul pe care pesta porcina era să îl strice. ”
Ascutim cuțitele și trecem la treaba. Ghiță a visat cuțitul azi-noapte, de asta urlă așa. Așa se spune din bătrâni Tata și bunicul așa tăiau porcul, fără pistol sau curent, și tot asa îl tai și eu. L-am crescut tot anul pentru treaba asta, să avem ce pune pe masa de Crăciun!” (Vasile N., localnic)
Sacrificarea nu durează mai mult de câteva secunde. Doi bărbați pun porcul la pământ și unul mai dibaci cu cuțitul găsește artera potrivită Un ultim guit” *și pârlirea poate să înceapă. Fiecare după posibilități, cu paie sau la butelie, dar toți cu nerăbdarea de a gusta din pomana porcului.
“A fost crescut în curățenie. L-am antamat de câteva luni, are vreo 115 kg acum. Numai bun și la cât e de lunguieț, nici nu are grăsime multă. Porc de carne, asa cum trebuie! 12 lei kilogramul, mai scump ca anul trecut, că pe toți i-a lovit pesta. Anul trecut am dat 9 lei pe kilogram, dar și acum am dat bine. Unii au dat și cu 15 lei kilogramul” (Neculai R., gălățean)
Apa fiartă și vinul potrivit
Și, cum nici o treabă gospodărească la temperaturi scăzute nu are spor fără un întăritor, cei care au tăiat porcul au avut grijă să nu lipsească de pe masă vinul sau țuica fiartă.
“Ma simt ca în copilărie. Nici nu mai știu de când nu am mai tăiat porcul pe ninsoare. Anul trecut erau 15 grade de ignat. Anul ăsta s-a potrivit vremea. Zăpada e bună, spală sângele mai ușor. Și mai răcește și apa din găleți, dacă e prea fierbinte” (Vasile N)
Deși ignatul oficial e pe 21 decembrie, sute de gălățeni au decis să profite încă de astăzi de vremea specifică sărbătorilor și să pregătească mușchii, cârnații, toba și caltaboșii pentru Crăciun.
Coadă la DSV
Dacă sediul DSV din piața centrala și-a terminat programul la ora 13,00, cel din zona căminelor studențești a rămas deschis până la 16,00. Motiv suficient ca gălățenii să se înghesuie la analizele de trichineloză pentru porcul sacrificat.
“Am tăiat trei porci azi, unul pt mine, unul pt tata și unul pentru socri. Mici, cam 80 de kilograme fiecare. Sper sa fie sănătoși, să avem sărbători cu bine” (Ștefan, gălățean)
Trichineloza , marea problemă
Analizele de trichineloză sunt, conform medicilor veterinari, foarte importante în momentul tăierii godacului, fie el cumpărat sau crescut în regim propriu.
Dacă proba adusă la analiză este depistată cu virusul trichineloză, inspectorii DSV vor pune sechestru pe godac și vor face analize și restul porcilor din curtea de unde a plecat animalul.
Cele mai sensibile zone în ceea ce privește trichineloza în Galați sunt cartierele Barboși și Bădălan.