Grădina Zoologică de la Gârboavele rămîne în continuare închisă publicului (din motive pe care le-am scris aici), însă asta nu schimbă cu nimic programul zilnic al animalelor. Fie că vorbim despre păsări sau animale de pradă, locatarii din cuștile de la Zoo Gârboavele trebuie să mănînce zilnic, ca să fie în formă la primăvară, atunci cînd se presupune că grădina zoologică din Galați va fi gata pentru a primi din nou vizitatori. În ceea ce ne privește, am fost curioși să aflăm cam cît mănîncă cele mai pretențioase animale de la Gârboavele, este vorba despre tigri și lei. Și zicem pretențioase, pentru că tigrii și leii de la orice grădină zoologică respectabilă trebuie să primească numai carne proaspătă și musai cu cît mai puțin colesterol. Din acest motiv, dacă urșii, de pildă, mai mănîncă pe lîngă carne și preparate sau semipreparate, unui leu sau unui tigru nu poți să îi dai salam, parizer ori kaizer, pentru că nici nu se va uita la ele, indiferent cît de foame i-ar fi. E ca și cum i-ai da să mănînce paie.
Contractul Saltempo cu Grădina Zoologică a expirat pe 27 august 2014
În acest moment, Grădina Zoologică de la Gârboavele are 8 lei și trei tigri. Și dacă tot facem referire la cantitatea de carne proaspătă pentru animale, ar trebui să includem aici și lupii (7 la număr), căci și aceștia au un regim alimentar la fel de pretențios.
Pînă luna trecută, mai exact pînă pe 27 august 2014, firma Saltempo din Galați asigura carnea pentru animalele de la Zoo Gârboavele, în baza unui contract adjudecat la licitație. Conform contractului, Saltempo primea 4,1 miliarde de lei vechi anual pentru a asigura carne proaspătă carnivorelor de la Gârboavele. Asta însemna aproximativ 600 de kilograme de carne săptămînal, adică undeva la 2,5 tone de carne lunar. Această cantitate de carne reprezanta doar hrana pentru cei 8 lei, 3 tigri și 7 lupi. Ca un amănunt, cei din conducerea Grădinii Zoologice Gârboavele au refuzat să achiziționeze carne de porc, fie ea și proaspătă, pentru că aceasta chiar le-ar fi căzut greu la stomac leilorși tigrilor. Nu e nici o glumă, aceste animale carnivore aflate în captivitate s-ar îngrășa și ulterior ar arăta dizgrațios (bașca ar fi măcinate de boli) dacă ar consuma carne de porc. Ori gălățenii nu vor să vină la grădina zoologică pe banii lor ca să vadă niște animale vai de mama lor, să plece de la Zoo deprimați de halul în care se prezintă animalele. Pentru ca o grădină zoologică să atragă vizitatori, animalelor trebuie să le lucească blana de sănătate și să beneficieze de spații întinse pentru a se plimba/juca. Așa se face că 60% din cantitatea (600 kg.) de carne primită săptămînal de Zoo Gârboavele este de pui, iar 40% e de vită.
Licitația pe anul acesta va avea loc pe 12 septembrie 2014, ora 11.00
Din 27 august încoace, după ce contractul cu Saltempo a expirat, cei de la Grădina Zoologică Gârboavele se descurcă din proviziile pe care și le-au făcut în ultimele 2-3 săptămîni, cît animalele au mîncat mai puțin din cauza căldurii, și din ceea ce mai primesc de la hipermarketuri gen Metro.
Zilele trecute, pe SEAP a fost postat un anunț peentru desemnarea firmei care va asigura carnea animalelor și în ultimele trei luni ale lui 2014. Potrivit anunțului, data limită pentru depunerea ofertelor la licitația care va avea drept principal criteriu de adjudecare „prețul cel mai mic” este 12 septembrie, ora 11.00. Firmele participante trebuie să facă dovada că pot transporta carnea în condiții de maximă siguranță, fără risc de alterare, că dețin laboratoare dotate corespunzător și că pot asigura la 2-3 zile o cantitate impresionantă de carne, pentru că v-am mai zis: lei și tigrii nu doar că mănîncă mult, ci sînt și extrem de pretențioși dpdv. culinar.