La cinci ani de la lansarea proiectului platformei multimodale și cinci licitații eșuate, subiectul revine în atenția națională. De această dată, este readus în atenție de Florin Spătaru, ministrul Economiei.
„Eu vin din industria navală, din Galaţi, şi ştiu cât de important este să ai un preţ competitiv, să asiguri livrarea la timp. Aşa putem dezvolta Galaţiul. Vrem să dezvoltăm acolo o platformă multimodală, pentru a exploata Dunărea cum trebuie. Să producem oţel, să putem să îl livrăm la timp, pentru ca Galaţiul, portul şi oraşul, să revină pe scara europeană a marilor jucători în economie”, le-a declarat Spătaru celor de la Ziarul Financiar.
Teoretic, are dreptate, doar că pe noi practica ne omoară. Iar practica ne arată că Proiectul „Platforma Multimodală Galați – Etapa I – Modernizarea infrastructurii portuare” (urmat apoi de o a doua etapă) a fost lansat, la nivel de vorbe, pe 17 ianuarie 2017.
Scopul e nobil: modernizarea infrastructurii portuare situată în zona Portului Bazinul Nou și asigurarea conexiunilor lipsa pentru reteaua centrala Rhin – Dunăre/ Alpi.
După cinci tentative eșuate, Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați a relansat pe 27 octombrie 2021 licitațiile pentru Etapa 1 și Etapa 2, două anunțuri în acest sens fiind publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).
Noile încercări ar putea avea mai mult succes după ce devizele de lucrări din cadrul proiectului platformei multimodale au fost reactualizate. Pasul era necesar după ce Ministerul Transporturilor și APDM Galați au ajuns la concluzia că proiectul suferă de o serioasă subfinanțare, generată de majorările de prețuri la manoperă și materiale de construcții.
După 30 de ani în care ne-am chinuit să facem un pod la Galați până a ieșit unul la Brăila, să sperăm că nu se va întâmpla același lucru și cu terminalul multimodal.